Varkenspest verder uitgebreid

DEN HAAG, 22 APRIL. Bij negen veehouders in Brabant is gisteren varkenspest geconstateerd. Bij vier bedrijven is de ziekte hoogstwaarschijnlijk afkomstig van besmet sperma van het KI-station in Wanroij. Dit heeft het ministerie van Landbouw bekendgemaakt. Het totaal aantal besmette bedrijven is opgelopen tot 120.

De angst bestaat dat het virus zich ook verplaatst naar het noorden van Nederland, omdat daar ook enkele tientallen bedrijven het sperma uit Wanroij hebben gebruikt. Vooralsnog heeft minister Van Aartsen (Landbouw) geen extra maatregelen afgekondigd.

De minister heeft op 10 april alle 1675 bedrijven die sperma hebben gebruikt van het KI-station in Wanroij “collectief besmet verklaard”. Inmiddels zijn tien bedrijven door besmet sperma met de pest in aanraking gekomen. Alle varkens van bedrijven waarbij het vermoeden van besmetting bestaat worden vernietigd. De minister heeft eerder gezegd dat de besmetting door sperma het gevolg is van 'wangedrag' van het KI-station in Wanroij. “Het was daar één grote rommel”, aldus de minister. Op het Brabantse bedrijf werd half maart varkenspest geconstateerd. Er loopt een strafrechtelijke procedure tegen het station.

De negen nieuwe gevallen van varkenspest zijn vastgesteld in Boekel (drie), Venhorst (twee), Uden, Beers, Zijtaart en Eindhoven. Als gevolg van het geval in de regio Eindhoven heeft het ministerie het vervoersverbod in zuidelijke richting uitgebreid tot rond Valkenswaard.

Het gerechtshof in Den Bosch heeft vanochtend acht veehouders geldstraffen van 600 gulden opgelegd. De veehouders waren in beroep gegaan tegen boetes voor hun weigering een mestboekhouding bij te houden. Het hof verwierp alle verweren van de veehouders. Zij maakten deel uit van actiegroepen die in 1995 overgingen de mestmaatregelen van de overheid te boycotten. Officier van justitie mr. G.C.M. Bos uit Den Bosch, dreigt met zwaardere eisen als de boycot niet wordt gestaakt.