Van Gaal gestreeld door uitspraken Núñez

AMSTERDAM, 22 APRIL. In Barcelona wordt zijn naam steeds vaker in verband gebracht met de plaatselijke voetbaltrots, in Amsterdam en Turijn probeert hij dezer dagen de aandacht zoveel mogelijk te vestigen op Juventus-Ajax. Louis van Gaal geniet aan de vooravond van een loodzware opdracht in het Delle Alpi-stadion grote internationale belangstelling.

Hij zou het zelf misschien wel anders willen, maar dat hij wordt genoemd in Catalonië kan hij niet tegenhouden. “Wat moet ik eraan doen, mijn naam veranderen?”, vroeg de 45-jarige oefenmeester gisteren voor het vertrek naar Turijn.

Bij het scheiden van de markt begint Van Gaal humoristische trekjes te vertonen. Voorlopig ziet hij ook het amusante in van de uitspraken van Barcelona-voorzitter Núñez, die afgelopen zondag de wens uitsprak dat Van Gaal volgend seizoen in Nou Camp aan de slag gaat. Van Gaal ontkent, noch bevestigt dat hij rond is met Barcelona. Afgesproken is dat zijn nieuwe werkgever voor de onthulling zorgt en daar houdt hij zich aan. “Ik heb gelezen of gehoord dat die voorzitter mij wil hebben. Ik voel me bijzonder gestreeld dat hij me in staat acht zijn club te leiden. Dan hebben zijn opmerkingen in de publiciteit toch nog een functie gehad. Maar ik ben de afgelopen zes maanden wel vaker bij een club genoemd. Er komt meer voor kijken dan alleen geld. Ik ga ergens werken waar de structuur en de organisatie mij bevallen.”

Ondertussen is in Barcelona eigenlijk al niet eens de vraag actueel of Van Gaal komt, maar welke spelers hij uit Nederland meeneemt. Zo kort voor de return van de halve finale in de Champions League komen die geruchten op een ongelukkig moment. Voorzitter Van Praag maakt zich niet druk. “Ik ken Louis goed genoeg om te weten dat als hij naar Barcelona zou gaan, hij geen spelers meeneemt die nog bij ons onder contract staan. Dat is zijn stijl van werken niet.”

Van Gaal volgde afgelopen weekeinde de verrichtingen van Juventus in Bologna. Hij constateerde dat de ploeg van trainer Marcello Lippi niet in de vorm is van twee weken geleden. “Juventus leed meer balverlies dan tegen ons. Maar Boksic, die er in de Arena niet bij was, maakte wel een wereldgoal. Als hij morgen meedoet hebben we een kwalitatief nog sterker team tegenover ons dan in de thuiswedstrijd.”

Van Gaal hoopt dat de vele loftuitingen die Juventus ten deel vielen na de zeges op Milan (1-6, nog nooit vertoond) en Ajax (1-2) ten koste zijn gegaan van de scherpte van de ploeg. “Tegen Juve kregen wij de eerste kans, zo ook tegen PSV. Als wij die nu wél benutten kan het nog een spannende wedstrijd worden.”

Ajax moet in Turijn tenminste twee keer scoren om de finale in München te halen. Van de geblesseerden zijn Litmanen en Bogarde weer geheel fit. Babangida, die vrijdag tegen NEC uitviel met een knieblessure, is nog niet helemaal hersteld.