Uitlevering Etienne U. door Frankrijk

HAARLEM, 22 APRIL. Frankrijk heeft Etienne U. gisteren uitgeleverd aan Nederland. Justitie beschouwt U. als de voormalige rechterhand van de geliquideerde drugsbaron Klaas Bruinsma. De verdachte is direct na aankomst voorgeleid aan de rechter-commissaris in Haarlem.

Dit heeft een woordvoerder van het arrondissementsparket Haarlem gisteren bekendgemaakt. Frankrijk leverde Etienne U. uit op verzoek van het Openbaar Ministerie in Haarlem. Justitie verdenkt hem van deelname aan een internationale criminele organisatie. U. zou onder meer hebben gehandeld in drugs en de Vuurwapenwet hebben overtreden. Ook verdenkt justitie hem van omvangrijke belastingfraude.

U. (42) werd in december vorig jaar aangehouden op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs. Een paar dagen na zijn arrestatie bood hij via zijn raadsman C. Korvinus aan zelf naar Nederland te komen, op voorwaarde dat justitie het uitleveringsverzoek tegen hem zou intrekken. Het OM is niet ingegaan op dat voorstel.

Voorafgaand aan U.'s arrestatie verrichtten het Kernteam Randstad Noord en Midden (KTR) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) al huiszoeking op twaalf locaties in Nederland en op zes plaatsen in het buitenland. Ruim een week na U.'s arrestatie volgden opnieuw zeventig huiszoekingen. Daarbij verrichtte de politie 21 arrestaties, waarmee justitie volgens eigen zeggen een belangrijk deel van U.'s topkader ontmantelde. Ook verrichten rechercheurs huiszoeking bij een advocaat in Utrecht.

Het gerechtelijk onderzoek naar U. moet niet alleen het definitieve bewijs leveren voor U.'s optreden als drugsbaron, maar ook een actueel overzicht geven van de organisatie die voorheen werd geleid door Bruinsma.