Partners van Unisource: hechtere band

SCHIPHOL, 22 APRIL. De overgebleven partners in het Europese telecommunicatieverbond Unisource, vorige week getroffen door het plotselinge vertrek van het Spaanse Telefónica, willen op termijn belangen nemen in elkaars aandelenkapitaal.

Het gaat daarbij om het Nederlandse PTT Telecom, Het Zweedse Telia en Swiss Telecom.

Om de samenwerking binnen Unisource hechter te maken, hoopt Unisource-voorzitter Lars Berg, tevens topman van Telia, dat de drie overgebleven partners over een paar jaar tot kruisbelangen kunnen overgaan.

Nu is dat nog niet mogelijk, omdat Telia en de Zwitserse PTT volledig staatseigendom zijn. Swiss Telecom gaat echter volgend jaar naar de beurs, over de privatisering van Telia valt snel een besluit.

Berg zei dit gisteren desgevraagd op een inderhaast belegde bijeenkomst die de onrust moest proberen te sussen nadat Telefónica was overstapt naar de grote Britse/Amerikaanse combinatie BT/MCI.

Unisource gaat na het vertrek van Telefónica rustig op zoek naar nieuwe partners.

Die moeten anders dan de vertrokken Spanjaarden volledig achter het telecomverbond staan en er voor de lange termijn in willen investeren.

“Maar we gaan ons niet haasten, we nemen de tijd. Er zijn vele mogelijke partners”, zei Lars Berg.

Unisource werkt samen met de Amerikaanse telecomgigant AT&T. Samen denken ze dat het afhaken van Telefónica geen grote gevolgen heeft voor het aanbieden van hun wereldwijde telefoondiensten aan (grote) zakelijke gebruikers zoals multinationale bedrijven.

De achterblijvers hopen de scheiding met Telefonica snel en zakelijk af te wikkelen. Berg denkt dat dit niet moeilijk zal zijn. De Spanjaarden waren nog maar net - sinds 1996 - aangeschoven en hadden zich veel minder in het verbond genesteld dan de overige drie partners.

Het samenwerkingsverband heeft bovendien wat achter de hand om de Spanjaarden soepel tot een scheiding aan te zetten. Ze is eigenaar van een “omvangrijk” telecomnetwerk in Spanje.

Unisource kan dat in de onderhandelingen als wisselgeld gebruiken. Het hoopt daarbij de garantie te krijgen makkelijk telecomdiensten te kunnen blijven aanbieden op de Spaanse markt.