BolsW neemt Amerikaans bedrijf over

AMSTELVEEN, 22 APRIL. BolsWessanen neemt het Amerikaanse Specialty Foods Distributors over. Het distributiebedrijf, actief op het terrein van delicatessen en exotische specialiteiten, is goed voor een omzet van ruim 190 miljoen gulden en telt 480 werknemers.

Een week geleden kondigde BolsWessanen-topman A. Zondervan al tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders aan binnen twee weken in de VS toe te slaan. De niet nader genoemde koopprijs schatten financiële analisten op enkele tientallen miljoenen dollars.

De overname in de VS wordt gedaan door Tree of Life, het Amerikaanse distributiebedrijf dat sinds 1985 onder BolsWessanen valt. De nieuwe aanwinst biedt het Amstelveense concern in de VS landelijke dekking in de delicatessenverkoop. Die was er al op het gebied van gezondheidsprodukten. In dat assortiment voert BolsWessanen in de VS meer dan 25.000 specialiteiten. In Nederland verkoopt het concern deze produkten niet.

De aankoop van Specialty Foods brengt de ingreep in de drankenactiviteiten van BolsWessanen dichterbij. Het concern wil pas tot verkoop van een of meer drankenactiviteiten overgaan als er voor meer dan 400 miljoen gulden aan nieuwe voedingsactiviteiten is aangekocht. De drankenpoot omvat het oude Bols, het wijnbedrijf in Frankrijk en het 35-procentsbelang in Campari. Zondervan ziet op de langere termijn weinig groeimogelijkheden voor sterke drank en wijnen. De divisie levert 15 procent van de totale omzet en heeft een goed rendement van 20 procent op het geïnvesteerd vermogen. (ANP)