ABN Amro tegen belasting op winst uit opties

AMSTERDAM, 22 APRIL.Een belasting op vermogenswinst maakt het voor beursgenoteerde ondernemingen lastiger om geld aan te trekken op de kapitaalmarkt. Dit heeft bestuurder W. Jiskoot van ABN Amro gisteren gezegd in een reactie op het voorstel van premier Kok om de winsten die bestuurders met opties maken te belasten.

“Zo'n belasting maakt de financiële markten minder efficiënt. Dat is slecht voor de bedrijven die gefinancierd worden via die markten. Een vermogensaanwasbelasting vermindert de concurrentiekracht van de Nederlandse markt en van de beursgenoteerde ondernemingen”, zei Jiskoot gisteren tijdens de toelichting op ABN Amro's jaarverslag over 1996.

ABN Amro is in Nederland verreweg de grootste bemiddelaar bij de financiering op de kapitaalmarkt van ondernemingen, door beursintroducties en de emissies van aandelen en obligaties. Jiskoot is verantwoordelijk voor de financiële markten, die steeds belangrijker worden voor ABN Amro.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië kennen al veel langer een belasting op capital gains, maar verliezen kunnen daar ook worden afgetrokken van de belasting. Volgens Jiskoot gaat een vergelijking niet op: “In deze landen is de inkomstenbelasting veel lager dan in Nederland. De hogere belastingdruk maakt dat een vermogensaanwasbelasting hier leidt tot grotere inefficiëncy.”

Kok lanceerde afgelopen vrijdag na afloop van het kabinetsberaad het voorstel om de in zijn ogen excessieve persoonlijke inkomens van sommige bestuurders af te romen. In ruil voor een verlaging van de belasting op bestaand vermogen wil Kok een belasting op vermogenswinsten. Hij doelde met name op de winsten die veel bestuurders recentelijk hebben geïncasseerd met opties op aandelen in hun bedrijf.

Bestuursvoorzitter mr. J. Kalff van ABN Amro wilde niet rechtstreeks op het voorstel van Kok ingaan, maar liet doorschemeren dat het in zijn ogen met de beloning in het bedrijfsleven wel meevalt. “Excessieve gevallen, waarbij de opbrengst vele malen het jaarsalaris is, vind ik ook niet wenselijk. Dan gaan bestuurders maar dromen van een miljoenenjacht in de Middellandse zee en dat leidt af van hun werk.” Bij ABN Amro gaat het volgens Kalff echter om “alleszins redelijke bedragen”. ABN Amro kent een volgens Kalff “breed” optieprogramma, dat niet alleen voor hoge functionarissen is bestemd. Ongeveer een derde van de bijna 3,4 miljoen uitstaande opties is in handen van de honderd hoogste managers van de onderneming, de rest staat uit bij lager personeel.

De verdiensten van de ABN Amro-bestuurders zijn niet te herleiden uit het jaarverslag. Bij een gemiddelde beurskoers van 91 gulden, zijn vorig jaar opties in aandelen omgezet voor een bedrag van ruim 69 miljoen gulden. Voor de gemiddelde top-100 manager is de opbrengst van bijna een kwart miljoen gulden belastingvrij.

Wat zit er nog in het vat? Dit jaar lopen nog 239.000 opties af met een uitoefenprijs van 43,80 gulden, terwijl de koers gisteren iets onder de 130 gulden sloot. Potentiële winst is ongeveer 20 miljoen gulden, en dat doet volgens Kalff “sommigen dromen”. De gemiddelde top-100 manager verdient er 70.000 gulden belastingvrij aan. Zo zijn er nog vier optieseries, oplopend tot een uitoefenprijs van 95,52 gulden per aandeel.

Kalff toonde zich zeer tevreden over de optieregeling voor “mensen die ons resultaat gunstig kunnen beïnvloeden”. Volgens hem hebben opties een positief effect op het bedrijfsresultaat: “Zonder twijfel gaat er een stimulans van uit. Het is voor mij ook leuk om te kunnen zien wat het aandeel op de beurs doet.” Een verbod op het bezit van aandelen in de eigen onderneming, zoals enkele Kamerleden onlangs voorstelden, gaat hem “veel te ver”.

Voor een openbaarmaking van de transacties door bestuurders in eigen aandelen is “iets te zeggen”, meent Kalff. In Amerika en het Verenigd Koninkrijk is following the insiders gebruikelijk voor beleggers: een verkoop door een bestuurder kan immers iets zeggen over diens verwachtingen van de onderneming. “Dat leidt maar tot waninformatie”, vindt Kalff: “Een bestuurder kan bijvoorbeeld verkopen omdat hij contant geld nodig heeft voor een huis.” Kalff zal zich echter tegen een dergelijke regeling niet verzetten: “Dan lijkt het net of we iets willen verbergen en dat is niet het geval.”