'Newroz, wat is daar nu radicaal aan?'

DEN HAAG, 21 APRIL. Wat Turken afgelopen zaterdag van burgemeester Peper in Rotterdam niet mochten wegens de recente rellen tussen Koerden en Turken in Den Haag en Schiedam, mochten Koerden gisteren in Den Haag van burgemeester Deetman wel: feest vieren. Ongeveer 2.000 Koerden vierden gisteren in de Haagse Houtrusthallen 'newroz', het Koerdische nieuwjaar.

Het Koerdische nieuwjaar, een symbool van verzet tegen onderdrukking, valt op 21 maart, maar is uitgesteld omdat muziekgroepen niet eerder beschikbaar waren. De Koerden zorgden gisteren voor hun eigen 200 man sterke ordedienst. Op een bommelding na, die niet serieus werd genomen, verliep het feest zonder incidenten.

Op het podium hangen twee Koerdische vlaggen en in het midden de beeltenis van Abdullah Öcalan, de leider van de PKK die in Zuidoost-Turkije een gewapende strijd voert voor een onafhankelijk Koerdistan. Er hangt ook een doek met de beeltenis van een vrouw in leger-uniform met een mitrailleur. Als het feest officieel begint, staan de 2.000 aanwezige Koerden op en maken het V-teken. 'Lang leve de fakkel van nationale eenheid en verzet' staat op een spandoek. Op een ander spandoek staat: 'Kom op Koerdische jongeren, jullie land wacht op jullie'. Een tiental jongens betreedt in groene uniformen met vlaggen het podium. Het zijn leden van een volksdansgroep, zegt Agit Helbest, coördinator van het feest en werkzaam bij het Koerdistan Informatiecentrum, dat de PKK steunt, “geen guerrillas, die dragen beige uniformen”. De meeste bezoekers zijn aanhangers van de PKK, zegt Helbest, maar van extremisme is volgens hem geen sprake. “Wat is hier nu radicaal aan”, zegt hij wijzend op de hal vol vrouwen en kinderen in feestkleding.

Pagina 6: Vandaag geen zorgen over een aanslag

Van spanningen tussen Koerden en Turken in Nederland is volgens Helbest geen sprake. “De spanningen zijn er alleen tussen de Koerden en de Turkse staat.” Volgens Helbest organiseert de Turkse regering alle anti-Koerdische acties in Nederland. Hij maakt zich vandaag geen zorgen over aanslagen, want Turkije kan zich geen grote problemen met Nederland veroorloven, zegt hij. “Ze moeten ook rekening houden met de verhoudingen in Europa”. Het is volgens hem ook de “lange arm” van de Turkse staat geweest, die vier weken geleden brand stichtte in de woning van een Koerdische familie in Den Haag waarbij zes doden vielen. De Turkse regering zegt racisten van de aanslag te verdenken.

Okcu (29), die met zijn oom en een nichtje 'newroz' komt vieren, aarzelt geen moment als hem naar de toedracht van de brand wordt gevraagd. “Het waren de grijze wolven, (Turkse rechts-nationalististen, red.)” “Het gaat goed tussen Nederland en de Koerden, het Koerdische parlement mag hier bijeenkomen, nu wil de Turkse regering tweespalt zaaien.”

Koerden hebben recht op hun volksidentiteit, vervolgt Helbest. “Ik wil gerust kunnen zeggen dat ik een Koerd ben, zonder dat mij vervolgens wordt gevraagd of ik Turk ben of Iraniër.” Maar als er ooit een onafhankelijk Koerdistan zou komen, weet Helbest niet of hij er ook zou gaan wonen. Daarvoor is hij misschien wel te veel Nederlander geworden, zegt hij. “En toch zet ik mij er 24 uur per dag voor in.” Wat de Koerden willen met Koerdistan, is wel vergelijkbaar met wat de joden in Israël hebben, zegt hij: een staat waar ze niet perse hoeven te wonen. “Het is niet alleen een strijd voor een staat, maar ook voor een volk.”

De emotionele betrokkenheid bij Nederland van Koerden die hier wonen is volgens Helbest groter dan die van Turken of Marokkanen. “Juist omdat wij geen land hebben, hechten wij ons aan Nederland”, zegt hij. Helbest had de Turken hun feest in Rotterdam ook gegund, zegt hij. “Iedereen moet zijn feesten kunnen vieren.”