Israelische premier wordt niet vervolgd

JERUZALEM, 21 APRIL. De Israelische premier, Benjamin Netanyahu, zal niet wegens fraude en misbruik van vertrouwen worden vervolgd. Dat heeft procureur-generaal Eliakim Rubinstein gisteravond bekendgemaakt.

Vijf ministers die hadden laten doorschemeren dat zij de regering al zouden verlaten als bleek dat Netanyahu immoreel had gehandeld, hebben besloten aan te blijven.

In zijn toelichting op het 80 pagina's tellende onderzoeksrapport over de Bar-On-affaire zei Rubinstein wel dat de premier omgeven blijft door “een wolk van verdenking”. Er is echter niet voldoende bewijsmateriaal gevonden om hem aan te klagen.

In een tv-toespraak gaf de premier toe dat hij “fouten” had gemaakt. Hij beloofde in de toekomst zorgvuldiger om te springen met belangrijke benoemingen, en een “meer open” beleid te voeren. Tegelijk beschuldigde hij de pers ervan de zaak “buiten proporties” te hebben opgeblazen.

Minister van Justitie Zachi Hanegbi zal evenmin wegens zijn rol in de Bar-On-affaire worden vervolgd. Het onderzoek tegen de directeur-generaal van Netanyahu's bureau, Avigdor Lieberman, wordt voortgezet. Voorlopig moet alleen Aryeh De'eri, de leider van de ultra-orthodoxe Shas-partij in Israels coalitieregering, voor de rechter verschijnen.

De Bar-On-affaire werd in januari door de Israelische televisie aan het rollen gebracht. Shas-leider en Knesset-lid De'eri, die onder verdenking stond van corruptie, zou Netanyahu hebben overgehaald Roni Bar-On te benoemen tot openbare aanklager. Bar-On zou dan zorgen dat De'eri niet hoefde voor te komen. In ruil voor die toezegging zou de Shas-partij instemmen met Netanyahu's plan om de Israelische troepen uit Hebron terug te trekken.

“Als er genoeg bewijs was geweest, hadden wij de premier laten aanklagen”, zei procureur-generaal Rubinstein gisteren. Hij voegde er op ironische toon aan toe dat geen van de 50 gehoorde getuigen zich meer kon herinneren “op wiens initiatief Bar-On destijds was voorgedragen”. Bar-On verliet zijn post na enige uren, omdat zijn competentie wijd en zijd in twijfel werd getrokken.

Pagina 4: Israelische oppositie zet haar strijd voort

De leiders van twee partijen in Netanyahu's coalitie-regering lieten weten dat zij zouden aanblijven. In het verleden hadden zij vaak geklaagd dat de premier besluiten nam zonder hen daarin te kennen. Na langdurig overleg met de premier zei ook een van de kritische ministers uit Netanyahu's Likudpartij, dat zij ervan overtuigd is dat “hij veranderingen wil doorvoeren in het besluitvormingsproces binnen de regering, en de ministers zal raadplegen”.

De leider van de oppositionele Arbeidspartij, Shimon Peres, weigert zich bij de uitspraak van de openbaar aanklager neer te leggen. Hij riep Netanyahu op direct af te treden. “De ethische basis van deze regering is weg”, zei Peres. “Er is niet genoeg bewijs om hem voor het gerecht te dagen, maar wel om hem voor de kiezers in de beklaagdenbank te zetten.” Zijn partijgenoot Beilin verklaarde dat de zoektocht naar de bewijslast tegen “die bende” moet doorgaan. Hij heeft bij het Hooggerechtshof beroep aangetekend. Het kan een tot twee maanden duren voor het Hof een uitspraak doet.

Honderden Shas-aanhangers demonstreerden gisteravond in Jeruzalem tegen het feit van de vier verdachten alleen hun leider Aryeh De'eri voor de rechter moet verschijnen. “De ashkenaziem (Europese joden) gaan vrijuit, de sefardiem (oriëntaalse joden) zijn het zwarte schaap”, zei een van hun rabbi's, een populair sentiment van de overwegend oriëntaalse Shas-aanhang verwoordend. “Wij kunnen niet langer blijven zwijgen.” Hij riep op tot een protestdemonstratie, komende woensdag in Jeruzalem. Shas is echter niet van plan de regering te verlaten. “Wij vinden dat De'eri als paas-lam wordt geofferd”, verklaarde een Shas-parlementariër, refererend aan het joodse paasfeest dat vanavond begint, “maar er is een verschil tussen de coalitie en de problemen van De'eri.”

Van Palestijnse kant is terughoudend gereageerd op het nieuws dat Netanyahu niet voor de rechter hoeft te verschijnen. De Palestijnen zijn bang dat de premier zich vanaf nu harder zal opstellen in het vredesproces, om sommige coalitiepartijen en Likud-ministers binnen boord te houden. Een woordvoerder van PLO-leider Yasser Arafat zei gisteravond slechts: “Ik hoop dat Netanyahu zich nu op het vredesproces zal concentreren.”