'ICI biedt 12,5 mld voor chemie Unilever'

Het Britse chemieconcern ICI heeft een bod van 4 miljard pond (12,5 miljard gulden) uitgebracht op het merendeel van de chemiebedrijven die Unilever wil verkopen. Dat heeft de krant Mail on Sunday gisteren gemeld.

Unilever deed in februari zijn chemiedivisie in de aanbieding. Het gaat om Quest in Naarden, Unichema in Gouda, het Britse Crosfield en de Amerikaanse onderneming National Starch and Chemical. De vier bedrijven hebben samen 15.900 werknemers en een jaaromzet van 7,7 miljard gulden.

De zakenkrant Financial Times wist vanmorgen te melden dat Unilever in totaal ongeveer vijftig voorlopige biedingen heeft binnengekregen voor de chemiedivisie of onderdelen daarvan. De termijn daarvoor liep vorige week af. De bank Lazard Brothers gaat nu een lijst opstellen van kandidaten die met een definitief bod kunnen komen. Het is de bedoeling de verkoop voor het eind van de zomer af te ronden.

Behalve ICI hebben in elk geval ook Akzo Nobel en het Amerikaanse concern DuPont indicatieve biedingen uitgebracht. Verder is bekend dat er interesse voor onderdelen van Unilevers chemiedivisie is van DSM, Gist-Brocades, het Duitse Bayer en de Britse onderneming Associated British Foods. Analisten schatten dat de te verkopen chemiebedrijven in totaal 5 à 6 miljard pond 15,6 à 18,8 miljard gulden zullen opbrengen.