Consumentenbond bepleit afschaffing kerosinetoeslag

DEN HAAG, 21 APRIL. Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen moeten niet langer de brandstoftoeslag op vliegtickets voor het zomerseizoen in rekening brengen. De toeslag is eind 1996 ingevoerd wegens de fors gestegen kerosineprijs maar die is inmiddels weer gedaald tot onder het niveau van begin 1996. De Consumentenbond bracht dit gisteravond naar voren in het televisieprogramma 'Ook dat nog'.

Volgens de bond betalen honderdduizenden luchtreizigers dit seizoen waarschijnlijk ten onrechte twintig tot vijftig gulden per persoon te veel voor hun ticket. De bond vindt dat klanten die de reissom al hebben betaald recht hebben op restitutie van de toeslag.

In de contracten die luchtvaartmaatschappijen afsluiten met reisorganisatoren is bepaald dat plotselinge brandstofstijgingen mogen worden doorberekend in de ticketprijs. Volgens de Consumentenbond gebeurt dat met name bij chartermaatschappijen als Martinair, Transavia en Air Holland.

De KLM stelt dat de toeslag op de lijnvluchten al in december is afgeschaft. Ook de toeslag op het vrachtverkeer komt te vervallen.

Martinair verklaarde vanmorgen bij monde van woordvoerder Udo Buijs dat het geen plannen heeft om de brandstoftoeslag vòòr 1 november aanstaande te annuleren. Volgens het bedrijf zijn er allang afspraken over de prijsniveaus gemaakt met de toeroperators, is de brandstofprijs nu nog steeds hoger dan een jaar geleden en zijn nieuwe prijsstijgingen zeker niet uitgesloten.

Zegsman Han Tonnon van Transavia sluit zich aan bij de positie van Martinair. “Wij hebben omstreeks de jaarwisseling definitieve afspraken met de touroperators verenigd in de ANVR gemaakt en we willen daar graag aan vasthouden”, zegt hij. “Als de brandstofprijzen sindsdien omhoog waren gegaan, zouden we de situatie ook niet hebben opengebroken. Wat wij nu voor alles willen is rust in de markt. Dus blijven onze toeslagen tot het winterseizoen van 1 november aanstaande ongewijzigd.”