Biggetjes in Spanje ook afgemaakt om de pest

MADRID, 21 APRIL. Op last van de autoriteiten zijn de afgelopen week ongeveer 10.000 biggetjes afgemaakt in de streek rond Pla d'Urgell in de Spaanse regio Catalonië nadat bij enkele exemplaren varkenspest was geconstateerd. Volgens de regioregering van Catalonië gaat het hierbij voornamelijk om biggen die zijn geïmporteerd vanuit Nederland.

De varkenspest werd aangetroffen bij twee boederijen in de streek enkele honderden kilometers ten westen van Barcelona. Niet uitgesloten wordt dat de varkens van nog eens drie boerderijen in de omgeving vernietigd moeten worden. Tot dusver is met de slacht een bedrag van 1,3 miljoen gulden gemoeid. Spanje heeft de Europese Unie verzocht om zeker zeventig procent van deze kosten te vergoeden.

De Catalaanse regioregering heeft een transportverbod afgekondigd in een omtrek van drie kilometer rond het betrokken gebied. Binnen een straal van tien kilometer is een vervoersvergunning nodig, terwijl tevens extra gezondheidscontroles zijn ingesteld. De maatregelen zijn vooralsnog voor een periode van drie weken geldig.

Sinds februari heeft Spanje, dat een belangrijk deel van zijn varkens uit Nederland importeert, zijn grenzen voor Nederlandse varkens gesloten. Sinds het begin van dit jaar hebben veterinaire diensten 116.000 Nederlandse varkens gecotroleerd op varkenspest.

Al eerder zijn er meldingen geweest van gevallen van varkenspest in het Noorden van Spanje. Tot dusver hebben de berichten evenwel nauwelijks tot enige opschudding geleid. Spanje is een grote producent en consument van hammen. De Catalaanse regioregering onderstreepte dat er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid bestaat en dat de plaag door de maatregelen geheel onder controle was. Volgens de autoriteiten is er geen sprake van dat de pest zich ook naar andere delen van Spanje heeft uitgebreid.

In Nederland is het aantal varkenspestgevallen inmiddels opgelopen tot 111 sinds de start van de epidemie begin februari. Zaterdag stuitte het ministerie van Landbouw op vier nieuwe besmette bedrijven. Het gaat om een boerderij in Volkel en drie in Boekel.