Beste seizoentijden Castro en Loroupe

ROTTERDAM, 21 APRIL. Het verschil was minimaal, maar met vier seconden versloeg de marathon van Rotterdam gisteren de tegenstrever uit Londen. Een week nadat de Portugees Antonio Pinto in Londen de 42 kilometer en 195 meter aflegde in 2.07,55, ging zijn landgenoot Domingos Castro op de Coolsingel na 2.07,51 over de finish. Drie seconden later gevolgd door Alejandro Gomez, een 30-jarige Spanjaard die zijn eerste marathon voltooide in de snelste tijd ooit gelopen door een debutant.

Castro, een voormalig baanatleet uit Porto, realiseerde de beste seizoensprestatie. De 33-jarige Portugees bleef slechts 61 seconden verwijderd van het wereldrecord van Belayneh Densamo, de titelverdediger uit Ethiopië die gisteren geplaagd werd door steken in de zij en halverwege afhaakte. Ondanks de tegenvallende weersomstandigheden - een temperatuur die niet boven de tien graden Celcius uitkwam en een bij vlagen stevige wind - bleven liefst negen lopers ruim onder de 2 uur en 10 minuten.

Ook bij de vrouwen realiseerde de winnares de tot dusver beste prestatie van het seizoen. Tecla Loroupe, een tengere Keniaanse die vooraf als de grote favoriete gold, finishte in 2.22.07, hetgeen goed was voor de op drie na beste tijd ooit gelopen. De tweevoudig winnares van de marathon van New York bleef daarmee ruim een minuut verwijderd van het officieuze wereldrecord (2.21,06) dat al sinds 1985 op naam staat van de Noorse Ingrid Kristiansen.

Opvallend was gisteren verder de eindtijd van Aart Stigter. De 40-jarige sportinstructeur kwam in 2.16,31 als zeventiende over de streep en vestigde daarmee een veteranenrecord. Drie in Nederland woonachtige asielzoekers uit Ethipië gingen hem voor. Tekeye Gebrselassie werd twaalfde (2.15,25), Fransua Woldemariam dertiende (2.15,44) en Aiduna Aitnafa vijftiende (2.16,06).

Door de goede tijden in de 17de editie is Rotterdam de snelste marathon ter wereld. In het fictieve klassement werd Boston, vandaag voor de 101ste keer het toneel van de marathon, voorbijgestreefd. Voor de rangschikking wordt het gemiddelde berekend van de tien beste tijden in de geschiedenis van de desbetreffende marathons. Rotterdam steeg van 2.08.10,4 naar 2.07.52,4. Boston staat op een moyenne van 2.08.06,1.