Akkoord over Philipsfabriek in Hoogeveen

HOOGEVEEN, 21 APRIL. De directie van de Philips-vestiging in Hoogeveen en de vakbonden hebben vanmorgen een akkoord bereikt over de overheveling van 250 tot 275 arbeidsplaatsen naar een fabriek in het Poolse Bialystok. De staking in Hoogeveen, die een week heeft geduurd, is daarmee beëindigd.

Philips wil de eenvoudige montage-activiteiten van de vestiging van Domestic Appliances en Personal Care in Hoogeveen, waar koffiezetapparaten, keukenapparatuur en stofzuigers worden gemaakt, overbrengen naar Polen. Het akkoord behelst dat dit de komende twee jaar gefaseerd gaat gebeuren en dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. In Hoogeveen blijft een vestiging over met 600 werknemers. Nu werken er nog 850 mensen. Enkele maanden geleden lag het aantal arbeidsplaatsen nog boven de duizend, inclusief tijdelijke werknemers.

In het akkoord is afgesproken dat de overtollige werknemers in dienst treden van een uitzendbureau dat ze drie jaar werk garandeert. In deze periode krijgen ze een arbeidsovereenkomst met vergelijkbare arbeidsvoorwaarden als bij Philips. Het uitzendbureau moet nog worden gevonden.

Philips zal de kosten die deze constructie, die bedacht is door de vakbonden, met zich meebrengt voor zijn rekening nemen. Afgelopen nacht leek het er even op dat de overeenkomst niet door zou gaan, omdat Philips een clausule wilde opnemen waarmee het bedrijf er onderuit kon als het te duur zou worden.Uiteindelijk is er voor gekozen een zin in het akkoord op te nemen dat Philips “binnen redelijke grenzen” een inspanning aangaat. Als hierover opnieuw een conflict ontstaat, beslist de rechter. In de periode dat de werknemers in dienst zijn bij het uitzendbureau worden ze bemiddeld naar een nieuwe baan. Daarover wordt nog gesproken met een bemiddelingsorganisatie. De Philips-directie heeft de intentie uitgesproken dat werknemers uit Hoogeveen zoveel mogelijk worden herplaatst bij vestigingen in Groningen, Drachten en Stadskanaal. Hierbij zal het volgens een woordvoerder gaan om “enkele tientallen”. Volgens de Industriebond FNV had Philips tijdens de onderhandelingen geen enkel overzicht over de andere vestigingen.

De Industriebond FNV en de CNV Industrie- en Voedingsbond zijn tevreden met het akkoord. “Onze eis was dat de mensen op een nette manier afvloeien en er geen gedwongen ontslagen vallen. Die eis is ingewilligd”, aldus de FNV-woordvoerder. De vakbonden waren er al mee akkoord dat eenvoudig werk naar Polen wordt overgeplaatst.