Weer poging tot aanleg Afrikahaven

De gemeente Amsterdam wil, met steun van het Havenbedrijf en de provincie Noord-Holland, alsnog een snelle start maken met de aanleg van de Afrikahaven. Dat bleek gisteren in Den Haag bij de Raad van State, waar het verzoek van Amsterdam in een spoedzitting is behandeld.

De aanleg van de Afrikahaven, in het westelijk havengebied, staat al twintig jaar op het verlanglijstje van Amsterdam. Zowel de juridische procedures als het verzet van buurtbewoners, samen met de buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, hebben voor veel vertraging gezorgd. Ook het verzet van het “kunstenaarsdorp” Ruigoord, dat moet verdwijnen voor de aanleg van de Afrikahaven, trekt aandacht.

De daadwerkelijke aanleg van de Afrikahaven, in totaal 1900 meter lang en 15 meter diep, lijkt dichterbij dan ooit. Het verzet van de buurgemeente is gebroken nu de provincie sinds 1 januari het grondgebied van de toekomstige haven, via herindeling, aan de gemeente Amsterdam heeft toegevoegd. Alle plannen zijn rond, inclusief een Milieu Effect Rapport (MER). De Raad van State maakt op 23 april de tussentijdse uitspraak bekend.