Völker lacht en huilt bij WK

ROTTERDAM, 19 APRIL. De Duitse zwemster Sandra Völker heeft op de tweede dag van het wereldkampioenschap korte baan tranen van geluk en tranen van verdriet gehuild. Ondanks twee wereldrecords op andere nummers trok de 23-jarige sprintster uit Hamburg gisteren de meeste aandacht.

Völker begon gisteren uitstekend, met een Europees record en de wereldtitel op de 50 meter vrije slag. Daarna tikte ze op de 100 meter rug in Göteborg opnieuw als eerste aan. De jury ging echter over tot diskwalificatie omdat Völker na de start langer dan de toegestane 15 meter onder water was gebleven. Het goud ging door de fout van de Duitse naar Donghua Lu uit China.

Carla Geurts zorgde voor Nederlands succes. De 25-jarige Utrechtse won brons op de 800 meter vrije slag. Haar tijd was 8.28,96. Ze miste het zilver net. Dat ging naar de Duitse Kerstin Kielgass (8.28,10). Het goud was voor de Australische Natasha Bowron. Het 15-jarige talent tikte aan in 8.26,45.

Claudia Poll uit Costa Rica boekte gisteren een dubbele triomf. De 24-jarige titelhouder zegevierde op de 200 meter vrije slag in een wereldrecordtijd: 1.54,17. De oude toptijd van 1.55,42 stond ook op haar naam. Die prestatie leverde de olympisch kampioene in 1995 in Rio de Janeiro bij het voorgaande WK.

Australië verbeterde het wereldrecord op de 4x200 meter vrije slag (mannen). De estafetteploeg eindigde tijdens de finale in een tijd van 7.02,74. Dat was ruim twee seconden sneller dan de oude topprestatie van Duitsland (7.05,17), gezwommen in 1986.

Patrick Isaksson bezorgde het gastland Zweden de tweede gouden medaille. Fel aangemoedigd door het thuispubliek boekte de Scandinaviër een indrukwekkende triomf op de 100 meter schoolslag. Hij plaatste zich als langzaamste zwemmer voor de finale. In de eindstrijd ging Isaksson, na een valse start, bij de tweede poging perfect het water in. Zijn leidende positie in buitenbaan één stond hij niet meer af. Eerder zegevierde zijn landgenoot Lars Frolander op de 100 meter vlinderslag.

Voor de twee zwemmers van de Ugandese delegatie eindigde het WK zwemmen in een fiasco. Joy Nfashingabo miste haar vlucht, omdat ze op het vliegveld in Kampala werd beroofd van haar geld en vliegticket. Schoolslag-specialist Ismail Walusimbi haalde Göteborg wel. Hij miste gisteren echter het startschot op de 100 meter, omdat hij in het zwemcomplex de weg kwijtraakte. Walusimbi kreeg nog de kans na afloop van alle series alleen te zwemmen. Zijn tijd was de slechtste van de 48 deelnemers.