Tv-oorlog Spanje om decoder

MADRID, 19 APRIL. De Spaanse centrum-rechtse regering onder leiding van premier José María Aznar ligt op aanvaringskoers met de Europese Unie op het gebied van de digitale televisie.

Deze week stemde het Spaanse parlement in met het regeringsvoorstel waarbij een bepaald type decoderingsapparaat voor digitaal verzonden signalen verplicht wordt gesteld. Het besluit lijkt echter vooral bedoeld om Canal Satélite Digital dat sinds januari in de lucht is, op de knieën te dwingen.

De nieuwe wet, die werd gesteund door de regeringspartij PP en de door de communisten overheerste oppositiecombinatie IU, stelt het zogenaamde 'multicrypt' systeem voor de digitale decoders verplicht. Dit systeem is in ontwikkeling bij de digitale televisie die onder leiding van het voormalige staatsbedrijf Telefónica op de markt gebracht zou moeten worden. Het reeds bestaande Canal Satélite Digital gebruikt echter 'simulcrypt' voor zijn decoders die in een aantal landen op de markt zijn gebracht.

In de nieuwe wet heeft Canal Satélite twee maanden de tijd gekregen om met Telefónica tot overeenstemming te komen voor een gemeenschappelijk gebruik van de reeds bestaande decoder. Lukt dat niet, dan zou de nieuwe digitale zender moeten verdwijnen.

Van regeringszijde is de nieuwe wet verdedigd als een manier om met een universeel systeem de concurrentie te bevorderen.

Van de zijde van Canal Satélite is de nieuwe wet al veroordeeld als een drukmiddel dat ingrijpt in het vrije ondernemerschap. “Wij worden gedwongen te onderhandelen met Digitale zender die alleen nog op papier bestaat en over een decoder die evenmin wordt toegepast”, aldus een woordvoerder.