Slapen in de kou voor een woning

Nieuwe woningen in de middenklasse zijn schaars. Inwoners van Voorhout en omstreken zijn bereid er voor te vechten. Ze kamperen om vooraan te staan bij de inschrijving.

ROTTERDAM, 19 APRIL. De makelaar was zo vriendelijk om na de eerste koude nacht bij het informatiecentrum van bouwbedrijf Noorlander in Voorhout een tent neer te zetten. Achttien bewoners van Voorhout en omstreken liggen in slaapzakken en dikke truien, op witte plastic tuinstoelen dicht tegen elkaar aan. 117 uur wachten ze al op een huis.

“Deze nacht tellen we de uren niet meer, morgen gaan we feestvieren”, zegt Ilonka (31).

Morgen, dan is het nog maar één nachtje slapen voordat de nummers worden afgeroepen en de kampeerders kunnen intekenen op hun droom: een ruim koophuis in een Voorhoutse nieuwbouwwijk dat volgend jaar mei wordt opgeleverd. Zeven rijtjes van zes worden het, met een waarde tussen de 385.000 en de 410.000 gulden.

“Het is een klasse waarin weinig wordt gebouwd”, zegt Hugo (37), die al 'zit' sinds dinsdag, de eerste dag van de inschrijving.

Dure en goedkope huizen, die zijn er wel, zegt hij. Maar die middenklasse, daar moet je voor vechten. De mannen doen de nachten, zegt Hugo, de vrouwen zorgen voor een prakkie bami. Want wie weggaat, is zijn nummertje kwijt.

“We houden elkaar scherp in de gaten”, zegt John (38). Bij toerbeurt wachten mag wel, ouders, broers, zussen, kinderen en vrienden wisselen elkaar af.

Een jongetje zit voor zijn oom, die zelf nog niet in de tent is verschenen. “Je hebt toch wel een prijs met hem afgesproken?” vragen de overige tentbewoners.

Pagina 3: Kooplustigen 'scherp' door grote belangstelling

Volgens de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening extra (VINEX) die eind 1993 inging, moeten er in de periode 1995-2005 650.000 woningen in Nederland bijkomen. Mede door langdurige gemeentelijke procedures bleef het aantal opgeleverde woningen in 1995 vijftien procent achter bij de planning. In stedelijke gebieden was dat 26 procent en in de eerste drie kwartalen van vorig jaar is de achterstand verder opgelopen. Vooral woningen tussen de 250.000 en de 400.000 gulden zijn schaars.

In de bibliotheek van Voorhout stond al een tijdje een maquette van de nieuwbouwwijk, de gemeente liep uit om er te gaan kijken. “Van die grote belangstelling werd ik al een beetje scherp”, zegt een jongen in een dikke trui die er ook al sinds dinsdag bij is.

Gijs (46), in de tent bekend als 'nummer één', zal als morgenochtend om tien uur de nummertjes worden afgeroepen, de eerste keus hebben; zijn vrouw was er dinsdag als eerste bij.

Snel daarna kwam de rest van de 'harde kern'; ze sliepen dinsdagnacht “met de kragen omhoog” in de buitenlucht, maar ze hadden het er graag voor over. Want John, Hugo, Ilonka en Jan (26) horen nu tot de eerste zeven op de lijst en kunnen daarom straks allemaal een hoekhuis kiezen, dat een meter groter is dan de rest en daarom favoriet.

'Tentoudste' Gijs wilde niets aan het toeval overlaten, vertelt hij. Nadat de bouw van de wijk door het dwarsliggen van een aantal omwonende villa-bewoners een tijdje had stilgelegen, wist hij dat er half april iets zou gaan gebeuren. Vanaf het begin van de maand hield hij contact met het Voorhouts Weekblad, waar de advertentie voor de inschrijving in zou komen te staan. “We wisten dat er anderen waren die het huis wilden, dus toen ze zeiden dat de advertentie dinsdag was geplaatst, is mijn vrouw er meteen op af gegaan.”

Nicole (26) heeft helaas geen hoekhuis, zegt ze, maar voordelig wordt het in ieder geval, want zij en haar man kunnen hun eerder afgesloten hypotheek van 9,3 procent opzeggen en krijgen er met de huidige rentestand een nieuwe van rond de zes procent voor terug. “Daar doe ik het wel voor”, zegt ze. De nieuwbouwhuizen zijn circa 140 vierkante meter groot, hebben een tuin, een carport en een schuur. “Ideaal” volgens de kampeerders. Over de makelaar ook niets dan goeds: hij kwam met die tent aan, hij zorgt 's avonds voor een borrel en morgenochtend zelfs voor een ontbijtje. “Maar er ligt hier dan ook wel voor zes miljoen”, zegt een van de kampeerders.

Ze hebben elkaar alvast goed leren kennen, zo dicht met de terrasstoelen tegen elkaar aangeschoven. “De buurtvereniging is al opgericht”, zegt Ilonka. Ze weten inmiddels ook wie ze wel zien zitten als buurman en zullen daar ook rekening mee houden als ze een huis gaan kiezen, vertelt Hugo. “Maar dat zeg je natuurlijk niet hardop.”

Naar de straatnamen kunnen ze ook al gissen: de gemeente heeft besloten dat er naast de bestaande componisten-, kruiden- en bloemenwijk in Voorhout een vissenwijk moet komen. “Ik vind die vissen niet zo'n succes”, zegt Nicole. “Ga je op stand wonen, zit je in de Palingstraat. Ik had liever in een filmwijk gewoond, in de Sharon Stone-straat of zo.”