Dit is een artikel uit het NRC-archief

Film

Schrijver Sam Waagenaar overleden

LAREN, 19 APRIL. De Nederlands-Amerikaanse schrijver en journalist Sam Waagenaar is woensdag op 89-jarige leeftijd in Laren overleden. Hij werd vooral bekend door zijn boeken over de spionne Mata Hari. Aanvankelijk werkte Waagenaar als Europese perschef voor filmmaatschappij Metro Goldwyn Mayer.

Zo verkreeg hij persoonlijk materiaal van Mata Hari. Na een studie aan de operaschool in Parijs kwam hij in 1943 in Hollywood terecht, waar hij in negen films een rol kreeg. In de oorlog werd hij oorlogscorrespondent voor het Amerikaanse persbureau UPI. Vervolgens vestigde hij zich in Rome, waar hij De Joden van Rome schreef. Vorig jaar kreeg het Mata Hari Museum in Leeuwarden zijn archieven over Mata Hari in het bezit.