Politie onderzoekt afpersing

ZWOLLE, 19 APRIL. De politie in Zwolle onderzoekt of de vijf Chinezen die vorige week op verdenking van afpersing en ontvoering van een Chinees gezin zijn gearresteerd, ook in andere steden op gewelddadige wijze landgenoten hebben afgeperst. Dat heeft een woordvoerder van de politie desgevraagd bevestigd.

De politie is naar eigen zeggen geschrokken van het geweld waarmee de vijf een gezin (vader, moeder en drie kinderen) hebben overvallen. Bij de overval, waarbij enkele duizenden guldens werd buit gemaakt, gebruikten ze vuurwapens en fysiek geweld.

Het gezin werd vorige week donderdag enige tijd gegijzeld en gekneveld. De man wist te ontsnappen en alarmeerde de politie. Die pakte de vijf op. Afgelopen maandag werden ze in bewaring gesteld om ondervraagd te worden over mogelijk andere gevallen van afpersing. De vijf zijn uit verschillende delen van het land afkomstig.

Het is niet de eerste keer dat in Zwolle een Chinese afpersingszaak aan het licht komt. In 1992 en 1993 kwamen er verschillende gewapende overvallen en gevallen van afpersing door Chinezen in de openbaarheid. Daarbij werd meer dan een miljoen gulden buit gemaakt op eigenaars van Chinese restaurants, levensmiddelenwinkels en videotheken. Eind 1992 werd een groep van tien Chinese asielzoekers opgepakt, die zich schuldig had gemaakt aan georganiseerde criminaliteit. Later werden er nog acht Chinezen aangehouden. Die zijn door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van drie tot twaalf jaar.

De politie in Zwolle gaat er van uit dat er veel vaker sprake is van afpersing. In de meeste gevallen wordt er waarschijnlijk geen aangifte gedaan, zegt de woordvoerder. Dat zou te maken hebben met het gesloten karakter van de Chinese gemeenschap in Nederland en met de schaamte die dergelijke voorvallen veroorzaken bij de slachtoffers. Ook is men bang voor de bedreigingen waarmee de overvallen en de afpersingen gepaard gaan. In Zwolle wonen ongeveer 350 Chinezen.

Een politiewoordvoerder van Amsterdam, waar een groot contingent Chinezen woont, bevestigt de moeizame relatie van de politie met Chinese slachtoffers. Ze heeft meermalen geprobeerd slachtoffers over te halen aangifte te doen van afpersingen of overvallen. “Dat is steeds vruchteloos geweest. Men schaamt zich of voelt zich te zeer bedreigd.”

Bij de regio-politie Rijnmond in Rotterdam is sinds 1 januari het zogenoemde Project Zuidoost-Azië ondergebracht. Het team wil zich evenwel eerst “inlezen” en “een beeld krijgen van de situatie van afgeperste Chinezen in Nederland”. Tot die tijd geeft het geen commentaar, zegt een woordvoerder.