Perfecte zelfmoord tijdens TAS

Alvorens u te informeren over het TAS open paren kampioenschap van Nederland, met zo'n veertienduizend deelnemers een van de grootste bridgetoernooien ter wereld, eerst het laatste nieuws rond de Nederlandse teams voor het EK in Italië. De samenstelling van het vrouwenteam lag al langere tijd vast: Bep Vriend-Marijke van der Pas, Wietske van Zwol-Ine Gielkens en Anneke Simons-Jet Pasmans.

Captain is Ed Franken en coach Chris Niemeijer. De selectie van het open team was minder eenvoudig. Captain Jaap Trouwborst en coach Erik Kirchhoff bleven in de aanloop weinig bespaard. Koud was beslist dat Leufkens-Westra en Muller-De Boer in ieder geval in het team zaten of Wubbo de Boer zette voorlopig een punt achter zijn bridgecarrière. En of het nog niet genoeg was besloten Leufkens-Westra verleden week om strikt persoonlijke redenen een keertje te passen. De drie paren die normaal gesproken om één plaats hadden moeten knokken, zijn nu min of meer automatisch tot Nederlands team gepromoveerd: Piet Jansen-Jan Westerhof, Ed Hoogenkamp-Louk Verhees jr. en Jan Jansma-Jan van Cleeff. De twee laatstgenoemde paren debuteren op dit niveau. Voor het vrouwen- en voor het open team is het zaak om minstens op de vijfde plaats te eindigen. Die geeft recht op deelname later dit jaar aan de strijd om de Bermuda Bowl in Tunesië.

Terug naar het TAS-toernooi, waarvan afgelopen zondag in Zoetermeer de finale plaatsvond. Deze werd gespeeld tussen de laatste 84 paren die via een netwerk van voorronden zich voor het eervolle sluitstuk hadden geplaatst. De charme van het TAS-concept is dat iedere bridger van hoog tot laag mee kan doen. Opmerkelijk genoeg wisten een aantal recreanten het zelfs tot de finale te schoppen. De eindstrijd werd gewonnen door twee bekende parentijgers, Marco ter Laare en Gert-Jan den Hartog. Halverwege werd het veld nog aangevoerd door Huub Bertens en Piet van Besouw. Van Bertens een onwaarschijnlijk spel (kwart slag gedraaid):

Oost gever Noord tekst kw. Schoppen V1076 Harten H93 Ruiten AHV64 Klaver 7WestOost Schoppen B8532 Schoppen H9 Harten A2 Harten VB107 Ruiten 83 Ruiten B Klaver HB108 Klaver V96543Zuid Schoppen A4 Harten 8654 Ruiten 109752 Klaver A2 NZ waren in 3SA terechtgekomen ondanks hun magere puntenaantal (22) en ondanks stevig tussenbieden van OW in klaveren. West startte met Klaver10 en zuid, Huub Bertens, stond voor een bijkans onmogelijke opgave om negen slagen te maken. Hij nam de tweede klaveren (dummy schoppen weg) en speelde vijfmaal ruiten. Oost verkeerde in de veronderstelling dat de leider HartenA had. Hij bewaarde daarom zijn hartenstop en hield ook SchoppenH bezet. Derhalve ontdeed oost zich van drie klaveren en een harten, terwijl west drie schoppen liet varen. De sluwe Bertens had perfect in de gaten welke problemen er in de verdediging waren gerezen. Hij ging door met een kleine harten naar de heer. De volgende harten was voor het aas van west. Deze incasseerde zijn twee vrije klaveren, waarop oost in de knel kwam. Oost hield SchoppenH dubbel, maar gooide zijn hartenstop weg zodat uiteindelijk Harten8 van de leider hoog werd. Oost kon hier niets meer aan doen; hij was door zijn partner in dwang gebracht. Zo'n verdediging heet in het vakjargon een 'suicide squeeze'.

Uit de finale nog een interessant spel (halve slag gedraaid:

West gever Noord OW kw. Schoppen 104 Harten H953 Ruiten AB92 Klaver A87WestOost Schoppen AB76 Schoppen 92 Harten A108 Harten V6 Ruiten 764 Ruiten V10853 Klaver 964 Klaver VB103Zuid Schoppen HV853 Harten B742 Ruiten H Klaver H52 Op de meeste tafels speelde zuid 4Harten waartegen west met klaveren (vaak de ongeboden kleur) startte. Het ging dan meestal zo: KlaverH werd in de hand genomen, RuitenH werd geïncasseerd, waarna een harten volgde voor de heer op tafel. Het schoppennaspel was voor heer en aas. West doet er nu goed aan om door te gaan met HartenA en harten na. Dat kost weliswaar een troefslag maar belet de leider van het voltooien van een cross-ruff naar tien slagen. Aan slag met HartenB speelt zuid SchoppenV en schoppen getroefd in de dummy. Nu de schoppen niet rond blijken te zitten, moet de leider zich verlaten op een fout van oost en hopen dat deze onderweg een klaveren heeft afgegooid. In dat geval gaat het simpel KlaverA en klaveren na, waarna oost van zijn RuitenV in de AB-vork mag spelen.