HEILBOT MET BIRMAANSE UIENSAUS

Er wordt weleens beweerd dat jongeren de goede dingen in het leven niet ten volle kunnen waarderen. Misschien is dat zo. Ik weet dat toen ik als tiener in Prince Rupert in Noordwest-Canada woonde, ik het vanzelfsprekend vond dat wij heel vaak verse heilbot, verschillende zalmsoorten, red snapper, king crab, abalone, black cod, garnalen en mosselen aten.

Deze heerlijkheden kochten wij niet, maar kregen wij steevast van vrienden die vissers waren. Als wij niet thuis waren, ging de visser naar de achtertuin en hing de plastic zak met de vis aan de waslijn, buiten bereik van onze poezen.

Voor vier personen:

2 eetlepels plantaardige olie

250 gram sjalotjes, in flinterdunne plakken

1 eetlepel fijngehakte verse gember

1/2 theelepel geelwortel

1 eetlepel fijngehakte ontzade chilipeper, of naar smaak

2 eetlepels Japanse sojasaus (Kikoman)

2 eetlepels vissaus

2 theelepels suiker

snufje versgemalen peper

4 moten heilbot, elk circa 175 gram

Doe de olie, sjalot, gember, geelwortel en chilipeper in een magnetronschaal van 25 centimeter doorsnee. Zet 10 tot 12 minuten onafgedekt in de magnetron op 100 procent (650 watt) tot de sjalot volledig gaar is. Schep het mengsel om de 4 minuten om. Schep er de sojasaus, vissaus, suiker en peper door. Schuif het sjalotmengsel opzij. Schik de moten heilbot in de schaal en schep het sjalotmengsel erover. Dek de schaal af en zet hem circa 6-7 minuten in de magnetron op 100 procent.