Gokkasten weg uit snackbar en kantine

DEN HAAG, 19 APRIL. Het gokken op kansspelautomaten in snackbars, buurthuizen en sportkantines zal worden verboden. Hiermee moet vooral de gokverslaving onder jongeren worden bestreden. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten.

Gemeenten beschikken nu al over de bevoegdheid om kansspelautomaten in horeca-aangelegenheden waar vooral jongeren komen te verbieden, maar het kabinet wil nu een verbod voor het hele land afkondigen. Verder mogen gemeenten zelf gaan bepalen of gokkasten in cafés moeten worden verboden. Nu zijn gemeenten nog verplicht een café-eigenaar ten minste één automaat en maximaal twee toe te staan.

Voorts wordt in de zogeheten Wet op de kansspelen een leeftijdsgrens van achttien jaar voor het spelen op de gokautomaten ingesteld en wordt het voor mensen onder de achttien verboden om speelautomatenhallen te betreden.

Er zijn bijna driehonderd speelhallen in ruim 130 Nederlandse gemeenten, met in totaal 11.200 gokautomaten. Bovendien zijn er meer dan 30.000 losse locaties (cafés, snackbars) met 57.000 gokkasten. De automaten hebben een jaaromzet van 1,2 miljard gulden. De automatenbranche is bevreesd dat het drastisch terugbrengen van het aantal gokkasten het illegale aanbod zal vergroten.

De politie heeft gisteren bij een landelijke controle 74 illegale speelautomaten in beslag genomen bij horecagelegenheden. Het zwaartepunt van de actie lag in Rotterdam. Het gaat in alle gevallen om speelautomaten van het type Card Sharp, waarop een variant van het pokerspel wordt gespeeld.