'Gemeente verbood Turks feest terecht'

ROTTERDAM, 19 APRIL. Een Turks muziekfeest, morgen in het recreatiecentrum Schutterveld in Rotterdam, is terecht verboden door de zaaleigenaar. Dit heeft de Rotterdamse rechtbank gisteren bepaald. De organisatoren van het feest hadden het kort geding aangespannen tegen de gemeente Rotterdam, eigenaar van het centrum.

Volgens president van de rechtbank J. Mendlik heeft de huurster het centrum illegaal onderverhuurd aan de Turkse organisatie IDKF (Nieuwe Democratische Vrouwen Federatie). Daarbij zou zij de gemeente onvoldoende duidelijk hebben gemaakt dat het ging om een “manifestatie met politieke inslag”. Ook vond Mendlik het 'voorstelbaar' dat de recente rellen tussen Turken en Koerden in Den Haag en Schiedam de gemeente hebben verontrust, waardoor zij uiteindelijk besloot het feest te verbieden.

Volgens de raadsman van de huurster, mr. K. ten Have, wil de IDKF geen politieke manifestatie organiseren. Volgens hem heeft Rotterdam het feest afgelast omdat het morgen de dag is van de Rotterdamse marathon. “Dan heeft zij geen mensen meer om het Schutterveld te beschermen.”

De Rotterdamse rechtbank stelde vorige week vast dat de uitbaters van een discotheek terecht een Turks feest hadden afgelast uit vrees voor rellen.

Burgemeester Deetman van Den Haag gaf eerder deze week wel toestemming voor de viering van het Koerdische nieuwjaar (Nimroz), morgen in de Houtrusthallen. Het feest zal zo'n vijfduizend bezoekers trekken. De politie zal extra veiligheidsmaatregelen nemen.