Foto's van André Kertész geveild in New York

NEW YORK, 19 APRIL. De veiling van de 37 foto's omvattende collectie van André Kertész (1894-1985) die afgelopen donderdag plaatsvond bij Christie's in New York, heeft in totaal 1,36 miljoen dollar opgebracht. De hoogste prijs werd betaald voor een 8 bij 9 centimeter grote gesigneerde afdruk uit 1926 van Mondriaans pijp en brillen.

Een anonieme koper betaalde 376.500 dollar, het dubbele van wat voor aanvang werd verwacht. Het is de hoogste prijs die ooit werd betaald voor een foto van Kertész, en de op één na duurste foto aller tijden. Het record staat voorlopig op naam van Alfred Stieglitz wiens portret van Georgia O'Keeffe (Hands with Thimble) in oktober 1993 werd verkocht voor 398.500 dollar, eveneens bij Christies. Een foto van het trappenhuis bij Mondriaans atelier, waarvan vooraf de hoogste opbrengst werd verwacht, bracht 299.500 dollar op, en neemt daarmee op de ranglijst van duurste foto's een vierde plaats in. Tijdens de fotografieveiling werden in totaal 440 foto's aangeboden, waarvan 262 werden verkocht. Zes foto's brachten meer op dan 100.000 dollar; een record voor een fotoveiling.