Fortis wil bij top financiële spelers in Europa horen

ROTTERDAM, 19 APRIL. Bankverzekeraar Fortis (onder andere bestaande uit Amev, MeesPierson en VSB-Bank) wil een van de grote spelers op de Europese markt worden. Het concern streeft naar een marktaandeel van 5 procent.

Fortis-topman J. Bartelds heeft dit gezegd op een congres in Groot-Brittannië. Nu controleert Fortis een bescheiden aandeel van 1,2 procent, voornamelijk in de Benelux en Spanje.

Fortis is voor Europese begrippen vrij klein, ondanks het feit dat het concern de afgelopen laatste zes jaar liefst 4,5 miljard dollar heeft uitgetrokken voor acquisities.

Toch lijkt de plaats van Fortis binnen Europa “een beetje teleurstellend. We zijn de nummer dertien bij vermogensbeheer, de veertiende verzekeraar en de nummer zestien op het gebied van pensioenen en levensverzekeringen. Je zou kunnen zeggen dat Fortis een bescheiden plaats inneemt tussen de grote spelers in Europa”, aldus Bartelds.

Wanneer de doelstelling zal zijn behaald, meldde de Fortis-bestuursvoorzitter niet. Wel gaf Bartelds toe dat zijn concern nog een lange weg te gaan heeft voordat de Belgische-Nederlandse onderneming op de 5 procent zit. Tot nu toe zijn de Europese afzetmarkten versplinterd, mede door de grote verschillen in de sociale wetgeving van de landen.

Bartelds pleitte daarom ook voor het gelijktrekken van de verschillende sociale wetten en belastingregels binnen de Europese Gemeenschap. Ook ziet hij de invoering van de Europese munteenheid euro als een belangrijke stimulans voor de eenwording van de financiële markten.

De Fortis-topman constateerde dat er tot nu toe nauwelijks echt grote financiële conglomeraten bestaan in Europa. Slechts achttien bedrijven hebben een procent of meer van de Europese koek in handen. Alles bij elkaar hebben ze een aandeel van 40 procent.

Slechts één firma, de Franse AXA-UAP, controleert een belang van meer dan 5 procent, namelijk 5,9. De onlangs door een fusie ontstane onderneming bezit zeer sterke posities in Frankrijk, de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. CNP, de Franse nummer twee, bezit een aandeel van 4,7 procent, maar, zo zei Bartelds, is alleen actief in Frankrijk. De Duitse Allianz, actief in Duitsland, Italië en Spanje, is de op twee na grootste met 3,7 procent.

Bartelds denkt dat de herstructurering van de Europese financiële markt nog maar net is begonnen. “Er zullen nog veel veranderingen volgen, voordat er ongeveer twintig concerns overblijven in de financiële markt van Europa.”

Dat Fortis en de andere Europese concurrenten groter worden, is belangrijk voor Europa. De Amerikaanse en de Aziatische concurrentie kunnen daarmee beter bestreden worden, meent Bartelds.