Een maand lang college in de trein

ROTTERDAM, 19 APRIL. Tussen Haarlem en Maastricht zal in juni op vrijdagavond een 'collegetrein' rijden. De trein krijgt een coupé waarin studenten colleges geven aan belangstellende reizigers. Het idee is afkomstig van Karlijn van Aerde, eerstejaars studente medische biologie aan de Universiteit Utrecht.

Van Aerde opperde het idee afgelopen februari in het Utrechts Universiteitsblad in een open brief aan programmamaker Margreet Dolman. Ze schreef dat ze het in de trein “voelt draaien en stromen van de kennis”. “Maar de mensen houden het altijd binnen hun eigen hersenen, terwijl die kennis er uit zou moeten, zodat iedereen er van kan genieten.” Ze stelde voor collegetreinen in te voeren met een eigen dienstregeling. Zo zou het tussen Den Bosch en Tilburg over gemanipuleerde soja kunnen gaan. Maargreet Dolman besteedde in haar shows aandacht aan de oproep. De NS heeft deze week toegezegd in juni een rijtuig beschikbaar te stellen.