déjà vu

Gaetano Scirea was een libero van Juventus. Hij was een elegante man. Buiten het veld ging hij stijlvol gekleed in Italiaans gesneden kostuums, binnen het veld droeg hij in stijl het fraaie zwartwit gestreepte shirt, de witte broek en de witte kousen met het zwarte boordje.

Scirea was aanvoerder. Hij speelde voor Juventus 377 competitieduels, 85 duels (de meeste van Juventus) voor de Europa Cup en 78 duels in het Italiaanse elftal. In 1982 was Scirea aanvoerder van de squadra azzurra die wereldkampioen werd. Ook tijdens de finale om de Europa Cup, op 29 mei 1985, in het Heizelstadion van Brussel, was hij aanvoerder van Juventus. Nadat 39 Italianen in het stadion de dood hadden gevonden, probeerde Scirea vergeefs functionarissen van de Europese voetbalbond en de Belgische politie ervan te overtuigen dat de finale om de Europa Cup geen doorgang mocht vinden. Uiteindelijk ging hij op verzoek van dezelfde mensen naar de furieus geworden Italiaanse supporters om hen te kalmeren. Juventus won met 1-0 van Liverpool dankzij een omstreden strafschop van Platini. In september 1989 kwam de 36-jarige Scirea bij een auto-ongeluk op een Poolse landweg om het leven. Ruim 20.000 mensen waren in Turijn aanwezig bij zijn begrafenis. Op zijn kist lag zijn laatste zwartwit gestreepte shirt met rugnummer 6, het nummer dat il capitano veertien jaar in stijl heeft gedragen.