'De bouw is het spel van de tien kleine negertjes'; Wilma via omweg naar de beurs

AMSTERDAM, 19 APRIL. En toen was er nog een. Het beursgenoteerde BAM fuseert met collega-bouwer Wilma, die nu nog in handen is van de familie Maas. Onlangs kondigde Volker Stevin een fusie met Kondor Wessels aan. “De bouw is het spel van de tien kleine negertjes: de middelgrote bouwers zijn al een tijdje mogelijke kandidaten voor overname.

BAM, Kondor Wessels en Heijmans vallen in deze categorie, maar alleen Heijmans blijft daarvan nu over'', zegt beleggingsanalist P. Verbraeken van ING/Barings.

De familie Maas, die oorspronkelijk uit Limburg komt maar al een tijd in België woont, wil al langer een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs voor haar bouwactiviteiten. Nu gebeurt dit dan eindelijk door de Nederlandse activiteiten van Wilma onder te brengen bij BAM in een ruilverhouding van 1 op 1. Op dezelfde wijze wist Albada Jelgersma zijn grootwinkelbedrijf naar de beurs te brengen via een omgekeerde overname door De Boer Winkelbedrijven.

BAM komt in een keer in het bezit van een van de grootste woningbouwers van Nederland, die bovendien beschikt over bouwterreinen op zogeheten Vinex-locaties: plaatsen waar de overheid woningbouw toestaat. “BAM had veel te weinig grond om woningen te bouwen en had die dus voor een hoge prijs moeten kopen. Dit is dus een mooie oplossing”, vindt Verbraeken. BAM is nu nog een overwegend utiliteitsbouwer (kantoren, bedrijfsruimten). De vraag naar woningen is enorm en het aantal Nederlanders dat wil kopen twee keer zo groot is als het aantal dat wil huren. “BAM krijgt een meer gespreide portefeuille en wordt veel meer actief als projectontwikkelaar. Daarin zijn hogere marges te behalen, terwijl op Vinex-locaties het risico beperkt is tot een vertraagde oplevering van de bouwgrond”, licht Verbraeken toe.

Hoeveel de overname BAM gaat kosten is afhankelijk van de winst die Wilma dit en volgend jaar maakt. BAM geeft 1,9 miljoen nieuwe aandelen uit, die in handen komen van de familie Maas. Mocht het resultaat van Wilma tegenvallen dan krijgt Maas minder aandelen tot een maximale korting van 650.000 stukken. Deze zogeheten earn out-constructie is goed gevallen bij beleggingsanalisten en beurshandelaren, onder wie zelfs de term 'schoonheidsprijs' te horen is.

Op de beurs heeft het aandeel BAM het echter niet goed gedaan afgelopen week. Er heerst onzekerheid of de familie Maas niet op termijn de BAM-aandelen zal herplaatsen in de markt. Daarbij komt dat kleine onzekerheden bij bouwaandelen al gauw tot forse koersbegingen door de geringe omzetten. Hoewel Nederlandse bouwers de laatste jaren flink zijn gegroeid - HBG behoort met een omzet van 10 miljard tot de Europese top-10 - houdt de beurshandel niet over. Wat sommige handelaren betreft mogen er nog heel wat bouwfusies plaats hebben om eindelijk eens echt wat volume in de aandelenmarkt te krijgen.

De koersbeweging van BAM tekent ook de nervositeit van de beleggers. De beurs heeft zich afgelopen week goed gehouden. De AEX-index sloot gisteren na een kwakkeldag toch nog wat hoger op 741,8 punten. Dat is een heel behoorlijk niveau na de forse daling enkele weken terug tot rond de 700 pounten, kort nadat de index met 779 punten een record had geboekt. De vrees voor renteverhogingen op de korte termijn is geweken, maar spookt nog wel door de hoofden van beleggers. Weinig spectaculair nieuws leidt al tot forse koersbewegingen.

De pretfabriek Endemol kreeg een klap door het bericht dat de onderhandelingen met het Duitse RTL over een nieuw contract niet de 100 miljoen mark zullen opleveren, die in het huidige contract staan. De koers kwam met een slot donderdag van 49,90 gulden dicht in de buurt van de introductiekoers van 48 gulden vorig jaar. Op 27 maart noteerde Endemol nog een koersrecord van 63,50 gulden, maar sinds de jaarcijfers onthulden dat Holiday on Ice slecht draait zit de klad erin.

Het chemieconcern Akzo Nobel had zwaar te lijden onder berichten over nare bijwerkingen van de pil, die mogelijk tromboses zou bevorderen. De farmaciefabriek Organon is een van de grootste producenten van birth pills en als zodanig een belangrijke winstmaker van Akzo. Beleggers hebben voorlopig vooral behoefte aan kalmeringstabletten.