Baan samen met Amerikanen

NEW YORK, 19 APRIL. Het Nederlandse softwarebedrijf Baan en het Amerikaanse Hyperion hebben besloten tot een produktfusie. Het houdt in dat hun klanten de software van de bedrijven in één pakket kunnen krijgen.

Baan heeft twee hoofdvestigingen: in Putten op de Veluwe en in Menlo Park, Californië. Het bedrijf maakt software voor het gehele produktieproces van bedrijven, inclusief de planning en de verkoop. Hyperion uit Stamford, Connecticut, is een marktleider op het gebied van software voor planning en budgettering.

De produkten van Baan en Hyperion vullen elkaar aan omdat Hyperion veel meer gespecialiseerd is in de boekhoudkundige kant. De voordelen voor beide bedrijven zijn dan ook dat ze nu een volledig pakket oplossingen kunnen bieden.

De samenwerkingsovereenkomst houdt namelijk in dat de twee bedrijven elkaars produkten zullen verkopen in één pakket en dat ze de volgende generatie ondernemingssoftware gezamenlijk ontwikkelen. De kosten daarvan worden gelijkelijk verdeeld. De mogelijkheid van een volledige fusie is wel bekeken maar niet concreet aan de orde geweest. “De produkten van de twee bedrijven zijn toch te verschillend en de klantenkring ook”, aldus Amal Johnson van Baan. “De klanten van Hyperion zitten vaak meer in de bankwereld en de gezondheidszorg, terwijl wij dichter bij het industriële produktieproces zitten.” Grote klanten van Baan zijn onder meer Boeing, Northern Telecom, Mercedes en Philips.

Het bedrijf is actief in 59 landen en heeft 2.400 klanten. Hyperion levert zijn software aan onder meer Pepsico, Anheuser Busch en Levi Strauss en heeft drieduizend andere bedrijven als klant.

Aan de fusie zitten voor beide bedrijven grote voordelen. Voor Baan, dat een jaaromzet heeft van 385 miljoen dollar, zou het te duur zijn om budgetterings-, plannings- en rapportagesoftware geheel zelf te ontwikkelen. Het moet daarbij bovendien opboksen tegen concurrent SAP die op dezelfde terreinen produkten in ontwikkeling heeft. Voor Hyperion, jaaromzet 200 miljoen, betekent de nauwe samenwerking met Baan dat het bedrijf ingang heeft bij de Europese klantenkring van Baan.

Een bestuur met vertegenwoordigers van beide bedrijven houdt toezicht op de samenwerking, die wellicht ooit tot een overname van Hyperion zou kunnen leiden.

Beide bedrijven hebben een notering aan de Amerikaanse Nasdaq-beurs en Baan is tevens genoteerd op de Amsterdamse beurs.