AT&T verliest de slag om markt in Zuid-Amerika

NEW YORK, 19 APRIL. Telefoonmaatschappij AT&T is woedend over de overstap van het Spaanse Telefonica van Unisource naar Concert, de combinatie van British Telecom en het Amerikaanse MCI. AT&T wil proberen via Unisource (bestaande uit PTT Telecom, het Zweedse Telia, Swiss Telecom en tot voor kort dus Telefonica) een schadevergoeding te claimen en onderzoekt mogelijkheden om het Spaanse telecombedrijf te vervolgen wegens contractbreuk.

AT&T is de Amerikaanse deelnemer in Unisource en degene die Telefonica de wacht heeft aangezegd toen het bekendmaakte in zee te gaan met Concert. Daarnaast is AT&T door zijn omvang en internationale belangen de grote concurrent van Concert, De overstap van Telefonica naar het vijandelijke kamp wordt gezien als een slag voor AT&T.

AT&T heeft een verklaring uitgegeven in reactie op de samenwerking van Concert en Telefonica. Voor eventuele maatregelen gericht tegen Telefonica is AT&T gebonden aan Unisource. “Wij laten dat over aan Unisource hoewel wij eventuele stappen tegen Telefonica zeker zullen steunen”, aldus woordvoerder Ruthlynn Newell. AT&T wijst in zijn verklaring op de eigen belangen die het heeft in Zuid-Amerika, zoals enkele telecomactiviteiten in het Caraïbisch gebied en een joint venture Alestra in Mexico. Ook probeert AT&T een contract voor mobiele telefonie in Brazilië te krijgen. Analisten denken echter dat AT&T de slag om Zuid-Amerika heeft verloren. De gecombineerde belangen van Concert en Telefonica in dat werelddeel laten weinig over voor de concurrentie. Het is opnieuw een klap voor AT&T dat sinds zijn opsplitsing in 1995 koersverlies lijdt en marktaandeel kwijtraakt.

MCI is de koning te rijk. Een triomfantelijke Tim Price, president en chief operating officer verklaarde gisteren zeer blij te zijn met partner Telefonica. “Concert wordt een steeds grotere magneet met door zijn omvang en bereik een aantrekkingskracht die meer partners zal aanlokken”, aldus Rice. Vooral in Zuid-Amerika heeft Telefonica nu nog meer gewicht gekregen. MCI en Telefonica hebben allebei belangen in Mexico en kunnen door die samen te voegen een uitdager worden voor het nationale telefoonbedrijf TelMex. Ook maakt de nieuwe alliantie een deelname van Telefonica mogelijk in Avantel, een joint venture van MCI en Banamex, de grootste financiële groep van Mexico en de eerste concurrent voor Telmex op het gebied van internationale telefonie.

Nu het Italiaanse Stet wellicht een goede vervanger is voor Telefonica in Unisource zou Concert dat bedrijf het hof kunnen maken om Unisource de wind uit te zeilen te nemen. Price: “Wij hebben nu zo'n leiderschapspositie dat we niets hoeven doen om AT&T dwars te zitten. Wij zien onszelf als de enige werkelijk mondiale telecomspeler.”

Volgens analisten heeft telefonica de koe bij de horens gevat door haar alliantie met BT/MCI voordat de Britten zich als rivalen in Spanje zelf zouden vestigen of MCI de positie van de Spanjaarden in Latijns Amerika kon gaan bedreigen.

De derde grote internationale speler op de Amerikaanse markt is Sprint, dat met France Telecom en Deutsche Telekom in GlobalOne zit. Sprint en France Telecom hebben wel enig marktaandeel in Zuid-Amerika maar het valt in het niet bij Telefonica. Een woordvoerder van GlobalOne zegt dat directe competitie met lokale maatschappijen in Zuid-Amerika nooit een doel was van GlobalOne en dat er nog genoeg expansiemogelijkheden voor hun alliantie zijn.

Terwijl de aandelen BT in Londen gisteren door het nieuws met 5,5 pence stegen tot 448 pence, ondanks een lagere beurs, gingen in Madrid de aandelen Telefonica aanvankelijk zelfs iets omlaag. Maar toen Wall Street opende schoot de koers in drukke handel 35 peseta's omhoog naar 3600.