Advocaat uit Rotterdam bij VN-tribunaal

ROTTERDAM, 19 APRIL. De Rotterdamse advocaat mr. W.F. van der Griend zal bij het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Rwanda de verdediging op zich nemen van Clement Kayishema, een van de belangrijkste verdachten van de genocide in Rwanda in 1994. Van der Griend is gevraagd door een Franse advocaat uit Montpellier.

Kayishema is beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Kayishema was in 1994 prefect van Kibuye en hoofd van de plaatselijke afdeling van de Gendarmerie Nationale. Onder zijn leiding zouden in kerken en scholen duizenden mensen om het leven zijn gebracht.

Van der Griend zegt van het VN-tribunaal tot nog toe slechts een kopie van de aanklacht te hebben ontvangen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft Van der Griend documentatie opgestuurd over de achtergrond van het tribunaal, waaronder de resolutie van de Veiligheidsraad van de VN met het besluit het tribunaal op te richten. Van der Griend reist volgende week naar Tanzania, waar het tribunaal is gevestigd.

Van der Griend zegt “zeer vereerd” te zijn voor het VN-tribunaal een belangrijke zaak te mogen doen. Van der Griend is een bekend strafpleiter bij de Rotterdamse balie met een ruime ervaring in zijn vak. Een groot deel van zijn zaken hebben betrekking op drugscriminaliteit.