ABN Amro mag bank VS overnemen

Aandeelhouders van Standard Federal hebben ingestemd met de overname van deze Amerikaanse spaarbank door ABN Amro. Bezitters van ruim 77 procent van de aandelen schaarden zich achter de acquisitie. Daarmee is het bod van in totaal 1,9 miljard dollar (3,65 miljard gulden) succesvol gebleken.

Onlangs stemde ook de Federal Reserve (Fed), het bestuur van het Amerikaanse centrale bankenstelsel, met de overname in.

Een boze Amerikaanse aandeelhouder poogt op het allerlaatst nog een stokje te steken voor de transactie. Hij heeft op 16 april bezwaar aangetekend en probeert via de rechtbank in Michigan zijn gelijk te halen. Hij vindt de prijs van 59 dollar per aandeel te laag. Ook vindt hij de beloning voor de bestuurders van Standard Federal buitensporig hoog. De bank gelooft niet dat de aangespannen procedure de overname nog kan verhinderen.

Standard Federal is de op drie na grootste bank in Michigan en telt 4000 werknemers. ABN Amro verwacht door de overname in 1997 een positief effect van enkele dubbeltjes op de winst per aandeel.