Werving kostte Libertel 368 miljoen

MAASTRICHT, 18 APRIL. Libertel heeft vorig jaar 368 miljoen gulden aan kosten gemaakt om een sterkere positie op de mobiele-telefoonmarkt te verkrijgen.

Een belangrijk deel hiervan werd uitgegeven aan de werving van abonnees in de vorm van het verstrekken van kortingen op de prijs van telefoons in combinatie met een Libertel-abonnement. Dit blijkt uit het jaarverslag van het telefoonbedrijf, dat gisteren is gepubliceerd. De concurrent van PTT Telecom in mobiele telefonie breidde zijn abonneebestand in 1996 uit met 186.000 nieuwe aansluitingen op het GSM-net. Libertel had eind vorig jaar 212.000 abonnees. Dat aantal is inmiddels toegenomen tot 280.000. Die zorgden voor een omzet van 202 miljoen gulden. Libertel heeft inmiddels een marktaandeel van 31 procent in de GSM-markt. Het aandeel onder de nieuwe GSM-abonnees in de explosief groeiende markt bedroeg 44 procent. PTT Telecom verdubbelde vorig jaar het aantal GSM-aansluitingen tot 484.000. Daarnaast heeft de PTT 320.000 abonnees op het oudere analoge NMT-net. Libertel leed vorig jaar een verlies voor belastingen van 164 miljoen gulden, hetgeen in overeenstemming is met de prognoses. In 1998 verwacht het bedrijf, dat in het najaar van 1995 van start ging, uit de rode cijfers te zijn. In totaal hebben de aandeelhouders van Libertel (onder andere de ING Groep en het Britse Vodafone) tot eind vorig jaar 615 miljoen gulden aan eigen vermogen in de Libertel Groep gestort. Naast de telefoonmaatschappij omvat de holding het verkoop- en service-apparaat Liberfone. De laatste realiseerde bijna de helft van de nieuwe aansluitingen. De investeringen bedroegen vorig jaar 282 miljoen gulden. Volgend jaar verwacht Libertel nog eens 300 miljoen te investeren in onder andere uitbreiding en verbetering van het netwerk.

Afgelopen najaar bereikte de nieuwkomer de voor zijn licentie vereiste landelijke dekking. In december bevestigde het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat Libertel voldoet aan de in de vergunning gestelde eisen.

Uit een onderzoek dat het bedrijf door KEMA liet uitvoeren naar de kwaliteit van het GSM-netwerk kwam Libertel als beste uit de bus. (ANP)