Vervroegde verkiezingen in Frankrijk in juni bijna zeker

PARIJS, 18 APRIL. Frankrijk krijgt vervroegde algemene verkiezingen begin juni. Dat wordt vandaag in Parijs 'een publiek' geheim genoemd. Officieel denkt president Chirac nog na, maar in politieke kring wordt de beslissing als vaststaand beschouwd.

De keuze om niet zoals gepland in maart volgend jaar maar op korte termijn een nieuw mandaat van de kiezers te vragen zonder een acute crisis of zonder dat net presidentsverkiezingen zijn gehouden, is uniek in de recente Franse geschiedenis. De uitslag staat bij voorbaat allerminst vast en kan grote gevolgen hebben voor zowel de Franse economische politiek als voor de Europese eenwording en de overgang naar één munt.

Ministers spreken intussen tegen dat het begrotingstekort zo uit de hand loopt dat Frankrijk de criteria van het Verdrag van Maastricht niet haalt. Een uitgelekte prognose van deskundigen van het ministerie van Financiën voorziet een tekort van 3,8 procent over dit jaar en 4,5 procent in 1998. Volgend voorjaar wordt vastgesteld welke landen aan de criteria voldoen; één ervan verlangt dat het tekort niet hoger is dan 3 procent.

President Chirac zou willen vermijden dat die belangrijke Europese beslissing botst met de binnenlandse verkiezingen. Hij zou een sterk mandaat willen om verder te bezuinigen en Europa met opgeheven hoofd tegemoet te kunnen treden. De bewindslieden van Financiën verzekeren dat het Franse tekort onder controle is en spreken over de 'traditioneel sombere' voorspellingen van hun ambtenaren.

Opiniepeilingen spreken elkaar tegen over wie de verkiezingen zou winnen. Tweederde van de Fransen is ontevreden over president Chirac, maar zijn positie staat niet direct op het spel; hij is in 1995 voor zeven jaar gekozen. De centrum-rechtse coalitie beschikt dankzij een districtenstelsel over 80 procent van de zetels, terwijl zij 44 procent van de kiezers achter zich kreeg bij de verkiezingen in 1993. Toen werden de socialisten weggevaagd. Het is waarschijnlijk dat zij nu meer zetels krijgen. President Chirac zou in grote verlegenheid komen als hij 16 juni op de Top van Amsterdam met een linkse minister-president aan zijn zijde zou moeten verschijnen.