Spaans telecombedrijf uit Unisource; Zware tegenvaller voor PTT Telecom

MADRID/ROTTERDAM, 18 APRIL.Het Spaanse Telefónica moet zich terugtrekken uit de Europese telecom-alliantie Unisource. Dit is een zware tegenslag voor de internationale ambities van PTT Telecom, mede-oprichter van Unisource.

Telefónica heeft vanochtend in Madrid bekendgemaakt een verbond aan te gaan met British Telecom en het Amerikaanse MCI. Unisource, dat intensief samenwerkt met AT&T, de belangrijkste concurrent van BT/MCI, heeft Telefónica daarop verzocht de alliantie te verlaten. Voor algemeen directeur Ben Verwaayen van PTT Telecom staat het vertrek van Telefónica vast. Hij noemt de Spaanse stap “volledig in strijd met de bepalingen van de alliantie tussen AT&T en Unisource”.

Unisource is enkele jaren geleden opgericht door PTT Telecom en de Zweedse en Zwitserse zustermaatschappijen (Telia en Swiss Telecom) om schaalgrootte te bereiken op de internationale telecommarkt. Alleen de grootste telecombedrijven kunnen straks nog mondiaal opererende bedrijven bedienen. Telefónica trad vorig jaar toe als vierde partner tot Unisource (bijna 2,5 miljard omzet).

Bestuursvoorzitter Lars Berg van Unisource voorziet dat het vertrek van Telefónica zal leiden “tot verwarring onder klanten” en “een vertraging in het openstellen van de Europese markt”.

Naar verwachting zal de overeenkomst tussen Telefónica en BT-MCI in de loop van de dag getekend worden in Madrid. De beide partijen zullen aandelen in elkaars ondernemingen nemen en bestuurders uitwisselen.

Belangrijk voordeel van de nieuwe samenwerking is voor Telefónica dat de partners alle behoren tot de grotere spelers op de wereldmarkt en bovendien totaal geprivatiseerd zijn. Op strategisch gebied wordt verwacht dat Telefónica zijn transatlantische projecten in Latijns Amerika met zijn nieuwe partners zal delen. In ruil daarvoor steunt BT-MCI Telefónica in haar poging voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten.

Ook in Spanje heeft de samenwerking ingrijpende gevolgen. BT is een van de grootste aandeelhouders in Airtel, de concurrent van Telefónica in mobiele telefonie. BT werd tot dusver ook genoemd als kandidaat voor het opzetten van Retevisión, het nieuwe telecommunicatiebedrijf dat binnen afzienbare tijd met Telefónica moet concurreren bij het aanbieden van vaste telefoonlijnen.

Vooruitlopend op de overeenkomst, waarover geruchten al wekenlang de ronde deden, namen Telefónica en BT-MCI woensdag een gezamenlijk belang in Portugal Telecom. Via die deelneming willen de partijen hun positie in onder meer Brazilië versterken.