Sneller verbod op voetbal

DEN HAAG, 18 APRIL. Risicowedstrijden in het betaald voetbal zullen sneller worden uitgesteld, verboden of zonder publiek gespeeld als de clubs geen maatregelen nemen voor een strengere controle van supporters.

Dat schrijven de ministers Sorgdrager (Justitie) en Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Terpstra (Sport) in een brief aan de Tweede Kamer. “Alles zal in het werk worden gesteld om het georganiseerd relgedrag te doorbreken”, zo schrijven zij.

De clubcard moet nog voor het nieuwe voetbalseizoen worden omgevormd tot een persoonsgebonden veiligheidskaart. De toegangscontrole bij de stadions moet worden geautomatiseerd.

Het kabinet noemt de maatregelen “van cruciaal belang voor het veiligheidsbeleid”.

De bewindslieden willen ook dat de clubs vaker een stadionverbod opleggen aan supporters die zich hebben misdragen. De criteria daarvoor moeten bij alle clubs gelijk zijn.

Verder dringt het kabinet erop aan de aftrap van de wedstrijden op hetzelfde tijdstip te laten plaatshebben. Voetbalvandalen hebben dan geen kans meer om wedstrijden in andere plaatsen te bezoeken en rivaliserende supportersgroepen op te zoeken.

Bij een uniform aanvangstijdstip doet zich wel de complicatie voor dat het gelijktijdig reizen van supportersgroepen extra risico's met zich meebrengt, aldus de bewindslieden.

De politie moet eerder preventief ingrijpen, vinden zij.

Pagina 3: 'Angel moet uit kern'

De inzet van bijzondere opsporingsmethoden zoals infiltratie, is volgens de bewindslieden aanvaardbaar als het gaat om verdenking van misdrijven zoals onlangs gepleegd bij het gevecht tussen supportersgroepen van Ajax en Feyenoord in Beverwijk, waarbij een dode viel. Een “actief aanhoudingsbeleid” is volgens de ministers noodzakelijk om “de angel uit de harde kern voetbalvandalen te trekken”.

Supporters kunnen worden aangepakt op basis van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht. Dat wil zeggen dat 'voetbalcriminelen' worden gezien als 'deelnemers aan een criminele organisatie'. Volgens de bewindslieden geldt dat overigens niet automatisch voor alle leden van de 'harde kernen' van de clubs. Het kabinet wil verder tegengaan dat relschoppers ontkomen door de anonimiteit van een grote groep. De politie zal ook grote groepen tegelijk oppakken. Wil het nieuwe beleid succes hebben, dan moeten politie, justitie, openbaar bestuur, KNVB en de voetbalclubs nauw samenwerken.

De voorzitters van Ajax en Feyenoord nodigen de harde kern van de supportersgroepen van beide clubs uit voor overleg. Michael van Praag en Jorien van den Herik schrijven vandaag in een open brief: “Wijs ieder drie vertegenwoordigers aan om met ons beiden te komen praten. Drie Ajacieden, drie Feyenoorders, en twee voorzitters in één kamer. Wellicht maken jullie dan tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik om ons te verzekeren dat we jullie toch als echte Ajacieden en Feyenoorders moeten beschouwen en dat ook jullie vanaf nu willen meebouwen aan de toekomst van jullie fantastische clubs. Jullie weten ons wel te bereiken. Doe het, of keer ons de rug toe, maar dan voor altijd”.

De brief is gericht aan 150 Ajacieden en 150 Feyenoorders. “De strijd is nu twee maal gestreden, en...is er een winnaar?”, schrijven de voorzitter. “Nee, iedereen heeft verloren. Beide supportersgroeperingen zijn alle aanzien in de wereld kwijt. Van Singapore tot Los Angeles stond het nieuws en de foto op de voorpagina”.

Zij doelen daarmee op het slagveld in Beverwijk waarbij enkele weken geleden een Ajax-fan om het leven kwam. “In alle journaals werd er aandacht aan besteed. Wat rest is verachting.”