RVD blokkeert programma G.J. Dröge

ROTTERDAM, 18 APRIL. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft de makers van het televisieprogramma 'Wij Nederlanders' verboden beelden van het Koninklijk Huis te gebruiken. De eerste aflevering van het programma zou vrijdag bij de AVRO te zien zijn. De omroep heeft besloten de uitzending een week uit te stellen, in de hoop alsnog met de RVD tot overeenstemming te kunnen komen.

In totaal gaat het om enkele minuten film van de koninklijke familie. Te zien is onder meer de toenmalige koningin Juliana op de fiets, waarbij de presentator G.J. Dröge ironisch commentaar geeft. Er zijn ook minder bekende beelden, zoals opnamen van prins Constantijn die ondanks een uitdrukkelijk verbod van zijn moeder, een voetbal recht in een groepje fotografen knalt.

De RVD heeft vooral bezwaar tegen het ironische commentaar bij de beelden van de koninklijke familie. De RVD is om de koninklijke waardigheid te beschermen zeer terughoudend bij het ter beschikking stellen van beelden van het Koninklijk Huis voor amusementsprogramma's, aldus een woordvoerder. De makers van 'Wij Nederlanders' zouden ten onrechte hebben doen voorkomen dat het programma een serieus karakter zou krijgen.

Een woordvoerder van de Avro ontkent dit. Volgens de woordvoerder was het voor de RVD duidelijk wat de opzet van het programma was. Hij bestrijdt dat de uitzending de koninklijke waardigheid zou schaden. “We willen de koninklijke familie helemaal niet belachelijk maken of in een kwaad daglicht stellen. We willen alleen laten zien dat de leden van het koningshuis ook gewone mensen zijn. Wat schuilt daar nou voor kwaad in?”

De RVD beschuldigt de programmamakers er tevens van dat zij een afspraak hebben geschonden om een voormontage van het programma voor te leggen. De RVD kreeg alleen een eindmontage te zien, kort voor de voorgenomen uitzending, zegt een woordvoerder. De AVRO-woordvoerder ontkent het bestaan van deze afspraak. Er zou alleen zijn toegezegd dat de RVD 'een tape' te zien zou krijgen. 'Wij Nederlanders' behelst een ironische behandeling van Nederlandse eigenaardigheden, gebaseerd op het boek 'Het Nederlandse onbehagen' van de Amsterdamse hoogleraar H. Pleij, die ook bij de totstandkoming van de serie betrokken is.