Ramsj

Jutta Hülsewig-Johnen: 0 Mensch! Das Bildnis des Expressionismus. Gebonden, Kerber Verlag 1994, van ƒ 162,50 voor ƒ 79,- Het Martyrium.

Prachtig uitgegeven boek over het Duitse expressionisme uit de beginjaren van deze eeuw, met nadruk op de kunstenaarsgroep 'Die Brücke'. Hoofdthema is het 'veranderende mensbeeld' in die tijd, en de vernieuwing (qua weergave en compositie) die dat met zich meebracht in de portretkunst van onder anderen Emil Nolde, Ernst Kirchner en Oskar Kokoschka. Het boek is voorbeeldig geïllustreerd en sluit af met een biografisch overzicht van alle betrokken kunstenaars. Bij De Verbeelding ligt het standaardwerk over een andere kunstenaarsgroep in de ramsj: de vierde druk (1990) van Cobra, het befaamde proefschrift van Willemijn Stokvis over de beweging die eind jaren veertig voor zoveel opschudding zorgde, van ƒ 69,50 voor ƒ 29,90.