Opnieuw wrijving Ahold en aandeelhouders

Ahold heeft een motie over een gedragscode voor mensenrechten en milieu onder de rondvraag op de agenda van de jaarvergadering op 6 mei gezet. “Een zoethoudertje”, aldus een woordvoerder van de indieners, “want er kan niet over gestemd worden”.

De grote Amerikaanse transportvakbond Teamsters en Somo (Stichting Onderzoek naar Multinationale Ondernemingen) willen een nieuw gesprek met de Nederlandse multinational.

Teamsters en Somo vragen Ahold om acceptatie van “strikte, ondubbelzinnige en controleerbare normen voor fundamentele mensenrechten en het milieu”. De indieners hebben de steun van Amnesty International, de katholieke vredesbeweging Pax Christi, de FNV Dienstenbond en Friends of the Earth US.

Ahold vindt dat de huidige gedragscode uitstekend functioneert. Volgens de indieners van de motie is de huidige code bij Ahold echter een intern stuk, op basis van afspraken met de Teamsters in 1996 en alleen van toepassing op de VS. De code laat volgens de bond geen enkele controle toe op naleving en is meer een intentieverklaring.