Ongeluk Winterberg schuld chauffeur

ASSEN, 18 APRIL. De rechtbank van Assen heeft vanmorgen een 40-jarige buschauffeur uit Hoogeveen veroordeeld tot 240 uur dienstverlening en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar, met een proeftijd van twee jaar. De advocaat van de chauffeur overweegt in hoger beroep te gaan.

De rechtbank acht de bestuurder verantwoordelijk voor het ongeluk op 12 februari vorig jaar bij het Duitse Winterberg, waarbij zeven doden vielen, leden van een sportcentrum uit Deventer, en 41 gewonden. Ook de buschauffeur zelf, die zeventien jaar ervaring heeft en de situatie ter plekke kende, raakte gewond. De officier had zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist, eventueel om te zetten in dienstverlening en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar wegens dood door schuld. De bestuurder had volgens de officier “zeer onvoorzichtig en bijna roekeloos” gereden.

Volgens de Asser rechtbank is het ongeluk te wijten aan het onvoorzichtige rijgedrag van de chauffeur. Ondanks de plaatselijke weersomstandigheden - lichte vorst en sneeuwval - en het gladde wegdek naderde hij een onoverzichtelijke bocht met een snelheid van 34 kilometer, stelt de rechtbank in zijn vonnis.

De rechtbank liet zwaar wegen dat de chauffeur onvoldoende acht sloeg op opmerkingen van passagiers, die waarschuwden dat de steile, smalle weg erg glad was. Een aantal van hen stelde voor het weggedeelte naar beneden te gaan lopen. De chauffeur had hen echter gerustgesteld.

De rechtbank oordeelt dat de chauffeur te dicht op de voor hem rijdende bus reed met een te hoge snelheid (van 19 kilometer). Hierdoor kon hij de bus niet meer op tijd tot stilstand brengen. Het voertuig botste tegen een voor hem rijdende dubbeldekker en gleed tien meter naar beneden een beekdal in.

Rechter L. Lafleur verklaarde vanmorgen dat de ernstige gevolgen en het grote belang van de verkeersveiligheid tot uitdrukking moeten worden gebracht in de hoogte van de straf. Maar omdat de verdachte een vrijwel onberispelijke staat heeft als weggebruiker werd besloten hem 240 uur onbetaalde arbeid op te leggen.