Onderzoeker hekelt uitblijven ingreep Landbouw

DEN HAAG, 18 APRIL. De Leidse hoogleraar H. Bekke is “verbaasd” dat zijn onderzoek van juni vorig jaar naar het disfunctioneren van de veterinaire diensten op het ministerie van Landbouw nog niet tot maatregelen op het departement heeft geleid.

Gisteren werd bekend dat Bekke een negatief oordeel velde over de wijze waarop de bij de bestrijding van de varkenspest betrokken ambtelijke diensten werken.

Volgens zijn rapport is de organisatie waarin de diensten functioneren “niet goed werkbaar” en is de “slagvaardigheid” van de organisatie “goeddeels verloren gegaan”.

Het ministerie reageerde gisteren door te stellen dat in afwachting van overleg met de ondernemingsraad het advies van Bekke, die de veterinaire diensten wil reorganiseren, nog niet was uitgevoerd toen in februari de varkenspest uitbrak. Na uitbraak van de varkenspest is alle overleg over het rapport opgeschort.

Bekke zegt dat het departement in het driekwart jaar tussen zijn rapport en de uitbraak van de varkenspest bewust het risico heeft gelopen dat er in geval van een dierziekte-epidemie problemen zouden ontstaan.

“Er staan pittige dingen in mijn rapport. Ik heb gesignaleerd dat de communicatielijnen slecht zijn. Als je die in stand houdt is de kans groter dat bij voorbeeld de bestrijding van varkenspest niet onmiddellijk goed verloopt”, aldus Bekke.

Op vragen van het Kamerlid M. Vos (GroenLinks) heeft Van Aartsen gisteren het parlement beloofd het rapport-Bekke naar de Tweede Kamer te sturen.

Van Aartsen weersprak volgens Vos dat het oordeel van Bekke over de veterinaire diensten “direct” in verband kan worden gebracht met de moeizame bestrijding van de varkenspest. Vos vindt dit “verbazingwekkend”.

Een woordvoerder van het ministerie zei gisteren de adviezen van het rapport van Bekke “op hoofdlijnen” te zullen volgen.