Old girls

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. PvdA-Kamerlid drs. M. van Zuijlen (30), woordvoerder voor onder meer de elektronische snelweg, wordt de jongste commissaris van een (binnenkort) beursgenoteerd Nederlands bedrijf. Van Zuijlen gaat, samen met een ex-bestuurder van KNP BT en een consultant, de directie van het automatiseringsbedrijf CSS controleren. En CSS wil naar de nieuwe Amsterdamse effectenbeurs voor rap groeiende bedrijven.

De tijd dat een PvdA-Kamerlid geen vuile handen wilde (of durfde) maken in het bedrijfsleven, lijkt daarmee passé. Als het zo doorgaat, zal de lijst van nevenfuncties van Kamerleden nog moeten worden aangevuld met een lijst van aandelenbelangen in het bedrijfsleven.

Wim Meijer stuurt al enkele jaren mee aan het roer van de grootste financiële moloch van Nederland, de coöperatieve Rabobank. Financieel woordvoerder Rick van der Ploeg is commissaris bij het olie-opslag en chemicaliën transportbedrijf Pakhoed waar hij zijn handstanden achterwege laat, maar wel indruk maakt op zijn collega's met zijn scherpe cijfermatige analyses en zijn kekke kostuums. “Die pakken draag je toch niet voor ons, Rick”, plagen zijn medecommissarissen wel eens.

De nieuwe lichting PvdA-commissarissen lijkt niet meer aangezocht te worden vanwege een vakbondsachtergrond, maar eerder om algemene deskundigheid. Als zij na vier jaar moeten worden herbenoemd, zal dat bij de huidige mores van het Nederlandse old boys netwerk weinig problemen opleveren. Van Zuijlen kan in theorie blijven zitten tot het jaar 2039.