Kroongetuige poogt zelfmoord

BREDA, 18 APRIL. De kroongetuige in een grote extacy-zaak voor de rechtbank in Breda heeft vorige week woensdag in zijn cel geprobeerd zich van het leven te beroven. De kroongetuige, de dertigjarige Brit P.P., sneed zichzelf met een stuk glas in zijn nek. Dat heeft een bron binnen Justitie bevestigd.

Behalve kroongetuige is P. ook verdachte. Hij deed de zelfmoordpoging een dag na de behandeling van zijn eigen zaak. Volgens zijn advocaat, M. van Gestel, vloeide de actie vooral voort uit teleurstelling over het optreden van het openbaar ministerie. In ruil voor P's medewerking als kroongetuige had de Bredase officier van justitie C. van Spierenburg een belangrijke toezegging gedaan, maar hij kwam die op de zitting niet na, aldus Van Gestel.

Voor de rechtbank in Breda staan acht verdachten terecht in een proces dat waarschijnlijk enkele weken zal duren. Justitie verdenkt de mannen van handel in extacy en andere drugs, en van afpersingen, ontvoeringen en wapenbezit. De verdachten zouden een crimineel 'machtsblok' zijn geweest met een 'extreem gewelddadig karakter'.

P. heeft bekend dat hij actief deelnam aan de gewelddadige activiteiten van de groep. Officier Van Spierenburg heeft met hem echter een 'deal' gesloten. Hij deed de kroongetuige een reeks toezeggingen en in ruil daarvoor legde deze belastende verklaringen af.

De officier beloofde P. onder meer dat hij zich tijdens de behandeling van zijn zaak 'in beginsel' niet zou verzetten tegen schorsing van het voorarrest. De kroongetuige zou vervolgens buiten het huis van bewaring in een getuigebeschermingsprogramma worden ondergebracht. Maar de officier kwam deze belofte niet na.