Jongens van 11 en 12 'betasten' klasgenoten

AMSTERDAM, 18 APRIL. De ouders van ten minste twee leerlingen uit groep acht van de basisschool Twiske in Amsterdam-Noord hebben aangifte gedaan bij de politie van seksuele intimidatie door twee klasgenoten. De daders, van elf of twaalf jaar oud, zouden in totaal negen meisjes van dezelfde leeftijd hebben lastiggevallen.

Dit heeft de schoolleiding van Twiske gisteren bekendgemaakt. Over de aard van het misbruik noch over de achtergronden van de jongens wil de school iets zeggen. De jongens zouden gedurende een langere periode een aantal meisjes uit hun groep seksueel hebben betast tijdens en buiten schooltijd. De schoolleiding heeft de jongens voorlopig geschorst.

Volgens directeur J. Zielhorst hebben de meisjes zelf verteld dat de jongens hen lastig vielen. Leraren hadden tot dan toe niets gemerkt. De ouders van de slachtoffertjes zijn woensdagavond op school ingelicht. De overige ouders zijn per brief op de hoogte gesteld. Voor zover de directeur weet, hebben vooralsnog de ouders van twee meisjes aangifte gedaan bij de politie. Zielhorst: “Of er meer aangiften worden gedaan, kan ik niet zeggen. Dat is geheel een zaak van de ouders.” De politie verstrekt geen nadere gegevens.

Over de leeftijd van de daders wil Zielhorst niet veel kwijt. “Het zijn leerlingen van groep acht en dus elf of twaalf jaar oud.” Hun leeftijd is van belang bij een eventuele strafrechtelijke vervolging. Een twaalfjarige kan voor de kinderrechter verschijnen. Een elfjarige kan niet strafrechtelijk worden vervolgd, maar kan in overleg met de Raad van de Kinderbescherming onder toezicht worden gesteld of uit huis worden geplaatst.