Gepensioneerde Vinken blijft actief in mediawereld

CANNES, 18 APRIL. De gepensioneerde topman van Reed Elsevier, Pierre Vinken, blijkt nog steeds actief in de mediawereld. Niet alleen met uitgaves voor de professionele markt, waarin hij Reed Elsevier groot maakte, maar ook met televisiedrama voor een breed publiek.

Vinken (69) heeft een belang van tien procent in Blue Horse Productions, de produktiemaatschappij van scenarioschrijver Chiem van Houweninghe (bekend van 'Zeg eens A').

Dat onthulde directeur Frank Bos van Blue Horse afgelopen week in de wandelgangen van de grootste televisiebeurs van Europa, de MIP in Cannes. Volgens Bos ontpopt Vinken zich als president-commissaris van het bedrijf als “strategische man” en houdt hij zich bezig met mogelijke overnames van andere televisieproducenten.

Vinken zelf vindt die lezing wat overdreven: “Ik doe gewoon wat een president-commissaris van een bedrijf hoort te doen. Misschien ben ik in dat gezelschapje van creatieve mensen iets meer strategisch.” Overnames heeft hij tot dusver nog niet gedaan.

Blue Horse is een productiemaatschappij die zich heeft gespecialiseerd in comedies en in groot drama, volgens Vinken “een van de meest vruchtbare in Nederland”. Zo zal zal de NPS binnenkort een door Blue Horse geproduceerde dramaserie uitzenden over het leven van de verbannen Duitse keizer Wilhelm II in het Nederlandse kasteeltje Doorn op basis van dagboeken van zijn adjudant. Vinken nam in april 1995 afscheid als topman van Elsevier, en is daar nu nog commissaris.