'Dit is echt heel slecht'; Lansink gebeten op de voorzitter van zijn CDA

DEN HAAG, 18 APRIL. Ad Lansink lucht zonder aarzelen zijn hart over Helgers, de voorzitter van zijn partij, het CDA. “Ik ben heel kwaad geworden toen ik hoorde dat een hele rij mensen van hem moet vertrekken, omdat ze te veel ervaring hebben. Dit is echt heel slecht en een miskenning van het parlementaire werk”, zo zegt hij.

Dr. A.G.W.J. Lansink (62) is volgende maand twintig jaar lid van de Tweede Kamer. Hij en een aantal langer zittende collega's vernamen vorige week van partijvoorzitter Helgers dat zij niet meer gewenst zijn. De partijvoorzitter van het CDA wil de Kamerfractie grondig vernieuwen en de senioren moeten na de verkiezingen van volgend jaar plaatsmaken voor een nieuwe lichting.

“Het is heel fout wat Helgers doet. Hij zou de zittende fractie juist moeten steunen. Wij hebben in moeilijke tijden oppositie gevoerd, geprobeerd het CDA er weer bovenop te krijgen. Deze fractie zou in zijn geheel doormoeten: dit is een stevige club met hele goeie mensen.”

“Ik heb intern al sinds vorig najaar gewaarschuwd dat die zogenaamde vernieuwing geforceerd is. Maar Helgers luisterde niet. Het partijbestuur is onder zijn leiding bewust heel ver af gaan staan van de mensen in de frontlinie. Ik heb me steeds ingehouden, maar toen ik hoorde van de reeks mensen die wegmoet, sloegen bij mij de stoppen door.”

Lansink treedt ongeveer als enige in de publiciteit. Andere gedupeerden hullen zich in stilzwijgen of hopen dat partij-afdelingen het in een latere fase van de kandidaatstelling voor hen opnemen. Een enkeling, zoals het Limburgse Kamerlid René van der Linden, weet dat hij zonodig op eigen houtje een Kamerzetel kan binnenhalen.

“Er is al tegen mij gezegd: 'Ad hou je mond, je zorgt zo voor onrust. Wat je doet is niet goed voor het CDA'. Maar ik vind dat het partijbestuur voor onrust heeft gezorgd door zo onzorgvuldig met zijn mensen om te gaan. Jan Marijnissen (fractievoorzitter SP, red.) zei gisteren tegen me: 'zijn ze bij jullie gek geworden? Jij hebt toch een schat van ervaring'.

“Kijk, dat ik zelf niet terugkeer, daar lig ik geen nacht van wakker. Ik was graag nog een paar jaar doorgegaan, dat zeg ik heel eerlijk. Maar de behandeling die we krijgen van de eigen partij raakt me ontzettend. Ik vind de kritiek ook niet sterk. Er wordt gezegd dat we te bestuurlijk zijn. Nou, persoonlijk heb ik daar weinig last van. Ik heb nooit de aandrang gehad staatssecretaris of minister te worden; ik voel me als Kamerlid nog altijd als een vis in het water. Maar als de partij ons te bestuurlijk vindt, is het raar dat degene die namens het partijbestuur nieuw talent moet selecteren zelf een uitgesproken bestuurder is.” Lansink doelt hier op mr.dr. A.G.J.M. Rombouts, de burgemeester van Den Bosch.

Lansink: “We zijn te bleek, hebben te weinig gezicht, wordt ons verweten. Dat vind ik persoonlijk een belachelijk verwijt. Ik kreeg in het verleden vaak te horen dat ik te hard van stapel liep en te weinig diplomatiek was. Het probleem zit eerder in het CDA zelf. Als je met stevige standpunten komt en een alternatief aandraagt voor regeringsbeleid, zoals enkele jaren geleden mijn voorstel om iedere Nederlander orgaandonor te maken, dan zijn partijbestuurders de eersten die roepen dat je te ver gaat.”