De Friezen gaan ditmaal op hemelvaartsdag naar de Kuip om te winnen; Heerenveen klaar voor de grote finale

HEERENVEEN, 18 APRIL. Wanneer Heerenveen succes heeft, dan wordt nog altijd Us Abe er in betrokken. De club bereikte gisteravond de Nederlandse bekerfinale en dus kreeg in het Friese feestgedruis het standbeeld van Abe Lenstra op de stoep van het naar hem vernoemde stadion een clubsjaal omgehangen.

De overleden voetbalheld had in de tijd dat hij zelf in het blauw-wit was gehuld nooit het genoegen zo ver te komen in het bekertoernooi.

Nu is het alweer voor de tweede keer in vier jaar raak voor Heerenveen. In 1993 speelde de Sportclub Heerenveen zelfs nog in de eerste divisie toen het zich voor de finale tegen Ajax plaatste. Ondanks het 6-2 verlies was het een feestdag voor de duizenden trotse Friezen. “Toen gingen we naar De Kuip om het voetbal en de club te promoten, deze keer gaan we om te winnen”, zei trainer Foppe de Haan vastberaden na de 5-0 zege op Helmond Sport.

Roda JC is op hemelvaartsdag (8 mei) de tegenstander. “Tegen die club spelen we altijd hele mooie wedstrijden”, oordeelde De Haan. “Zij zijn fysiek misschien iets sterker en wij weer op technisch gebied. Een voordeel is dat we allebei in onze eigen shirts kunnen spelen. Hun geel tegen ons blauw-wit gestreept. Tegen Willem II zou dat een probleem zijn geweest. Ik heb me een keer 's nachts liggen afvragen hoe dat dan zou moeten. Wie had er dan iets anders aan moeten doen? Gelukkig speelt dat nu niet. Dat heeft Onze Lieve Heer goed geregeld.”

Het zijn de fijnzinnige gedachten van een echte liefhebber. De Haan kan zijn ploeg ook niet anders laten spelen dan hij nu doet, aanvallend en fris. De finaleplaats is de beloning. “De manier waarop wij voetballen is voor mij belangrijker dan het resultaat”, beaamde voorzitter Riemer van der Velde. “Het resultaat is niet heilig. En zo hoort het.” Het bekersucces maakte hem ook niet trotser dan hij al was. “We hebben gewoon een mooie club.”

Heerenveen is er door een succesvol aankoopbeleid in geslaagd een lekker voetballend elftal te formeren. Afgezien van de finaleplaats staat de ploeg ook nog eens vijfde op de ranglijst van de eredivisie, één puntje achter Ajax. Maar waar prestaties worden geleverd, staan kapers op de kust. Daarom is er vooral veel interesse voor de twee smaakmakers van Heerenveen, de Deen Tomasson en de Rus Kornejev. In Spanje wordt beweerd dat Tomasson al tot overeenstemming is gekomen met Barcelona en dat zijn keuze op de Spaanse topclub is gevallen omdat Louis van Gaal er trainer wordt.

Tomasson hield gisteravond in de gang van de kleedkamer zijn kaken op elkaar en lachte slechts geheimzinnig. Hij zei alleen pas na de finale het besluit over zijn toekomst bekend te willen maken. Hij heeft nog een contract voor twee jaar in Friesland, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de Deen te behouden is voor Heerenveen. Hetzelfde geldt voor Kornejev, die namens Newcastle United door Kenny Dalglish werd bekeken. Maar voorzitter Van der Velde wil niet op de zaken vooruitlopen. “Ik loop langer mee dan vandaag en in voetballand weet je het nooit. Als er heel veel interesse voor een speler is, kan dat ook weer ineens wegebben. Het is net als in de liefde.”

Het samenstellen van de ploeg voor volgend seizoen heeft ook nog geen prioriteit. Over drie weken is de bekerfinale. Een zege op Roda zou betekenen dat Heerenveen zich voor het eerst in de clubhistorie voor Europees voetbal plaatst en zou tevens een passend afscheid voor Tomasson zijn. De 20-jarige Deen noemde het bereiken van de eindstrijd een droom. “Ik heb met Heerenveen nog nooit iets gewonnen. Nu heb ik de kans.”

Uitgerekend tegen finale-tegenstander Roda liep de Friese ploeg tegen de grootste nederlaag van het seizoen op. Het werd in de laatste wedstrijd voor de winterstop liefst 6-1. In een tijdsbestek van tien minuten kreeg Heerenveen in Kerkrade vier doelpunten tegen. “Dat was heel slecht”, herinnerde Tomasson zich. “Sommige spelers van ons waren met hun gedachten al op vakantie.” In de return op eigen veld, tweeënhalve maand later, herstelde Heerenveen zich door Roda met 3-1 te verslaan. Tomasson scoorde twee keer. “Het kan dus vriezen of dooien”, blikte De Haan vooruit naar de eindstrijd.

De sfeer zal in ieder geval fantastisch zijn. Op Hemelsvaartdag zal er weer een volksverhuizing vanuit het hoge noorden plaatsvinden. In '93 togen 22.000 Friezen per boot, trein, bus en auto naar de Rotterdamse Kuip. Nu zullen het er waarschijnlijk nog een paar duizend meer zijn. De KNVB heeft Heerenveen 25.000 kaarten toegezegd. De Haan: “Ik herinner me vier jaar geleden nog die rij met duizenden mensen voor de loketten bij het oude stadion. O man, dat was machtig mooi!”

Van der Velde vertelde gisteravond hoe de voorverkoop (start 23 april) in zijn werk zal gaan. De voorzitter was daarbij gehuld in hetzelfde T-shirt dat de spelers na afloop van de halve finale op het veld kregen overhandigd. Op de voorkant stond een Friese tekst. No komme de pipen ût 'e sek! Hetgeen betekent, dat het nu de tijd is om te oogsten.

Heerenveen heeft in de halve bekerfinale tegenstander Helmond Sport niet onderschat. De Friese ploeg nam in het eigen, uitverkochte stadion snel afstand van de nummer vijftien van de eerste divisie en won uiteindelijk met 5-0. Twee Denen scoorden, Tomasson en Tobiasen, de Noor Meinseth, de Rus Kornejev en de Nederlander Echteld.

“Ik ben blij dat de spelers zich niets hebben aangetrokken van de mensen om ons heen“, zei Heerenveen-trainer Foppe de Haan na afloop. “De bussen waren bij wijze van spreken al besteld en de T-shirts al gedrukt. We moesten dus dimmen, dimmen, dimmen.”

Toch kreeg ook het veel zwakkere Helmond Sport zeker vijf grote mogelijkheden om te scoren. Stegeman, een huurling van Vitesse, had de bezoekers na negen minuten zelfs op voorsprong kunnen zetten, maar hij raakte alleen voor doelman Vonk de bal niet goed. Dezelfde speler miste nog een paar kansen en daarom stonden na afloop de tranen in zijn ogen. Schoonens van Helmond Sport schoot in de slotfase nog op de lat.