CVG voorziet hogere papierprijs

Er is een goede kans dat de papierprijzen voor komende zomer omhoog gaan. De leveranciers van de belangrijkste grondstof pulp kondigen prijsverhogingen tot 15 procent aan. Papierproducenten gaan de gevolgen hiervan in hun prijzen doorberekenen.

Dat zei directeur K. Schaafsma van papierproducent Crown Van Gelder (CVG) in toelichting op het jaarverslag van de onderneming uit Velsen. “Het wordt steeds moeilijker om aan pulp te komen. Niemand kan zijn zenuwen in bewang houden”, schetste Schaafsma de gang van zaken op de internationale pulpmarkten. Onlangs zei de Zweedse papiergigant MoDo ook al prijsverhogingen te voorzien.

Schaafsma hekelde de enorme tariefschommelingen in zijn sector, waardoor papierfondsen onder beleggingsanalisten een slechte naam hebben gekregen. Typerend is dat de intrinsieke waarde van het aandeel CVG met 205 gulden nog flink boven de beurskoers van 179,50 ligt.

CVG (circa 350 werknemers) boekte vorig jaar ondanks slechte marktomstandigheden een netto winst van 20,8 miljoen gulden, tegen 22,3 miljoen in 1995.

Uitgaande van prijsverhogingen in de zomer komt de winst dit jaar in de buurt van 1996. “Maar het zal geen evenaring worden”, aldus Schaafsma.