Borst geeft hartcentra extra geld

DEN HAAG, 18 APRIL. De bestaande hartcentra krijgen dit jaar zoveel extra geld dat de wachtlijsten voor open-hart-operatie en dotterbehandeling zeker kunnen worden gehalveerd. Bovendien kunnen mensen die op de wachtlijst staan in Vlaanderen worden behandeld waar ziekenhuizen kampen met een grote overcapaciteit. Ziekenfondsen en particuliere verzekeraars zouden daar tijdelijk toestemming voor moeten geven.

Dit zei minister Borst (Volksgezondheid) gisteren in de Tweede Kamer tijdens een debat over uitbreiding van de capaciteit voor open-hart-operaties en dotterbehandelingen. Het geld dat de hartcentra krijgen, het gaat om ongeveer vijftien miljoen gulden, komt uit het fonds voor het wegwerken van wachtlijsten. Borst sluit niet uit dat er over enkele jaren in Nederland een hartcentrum bij moet komen. Dat zestiende centrum zou dan in Enschede moeten worden gevestigd.

Voorlopig wil de minister dat de capaciteit in de bestaande hartcentra beter wordt benut, al mogen die in de academische ziekenhuizen niet te groot worden. “Ik vind het niet goed als academische ziekenhuizen heel grote hartchirurgische fabrieken gaan worden. Dat strookt niet met de hoofdfunctie, opleiding en onderzoek, van die ziekenhuizen.” Zij wil dat de gecompliceerde en risicovolle hartoperaties voortaan in de acht academische ziekenhuizen worden geconcentreerd, de andere operaties zouden vooral in de andere hartcentra moeten worden uitgevoerd. Borst kondigde aan indringend met de hartchirurgen en cardiologen te gaan praten. Zij wil weten waarom niet, zoals in Duitsland, patiënten buiten de hartcentra kunnen worden gedotterd.