Akzo Nobel zakt door 'pil' sterk op beurs

AMSTERDAM, 18 APRIL. Beursplein 5 liet vanmorgen weer hetzelfde beeld zien als de afgelopen dagen, of beter gezegd de afgelopen weken. Bij gebrek aan een duidelijke richting bleven de handelaren en beleggers thuis. De AEX zakte in een zeer dunne markt met 4,09 punten op 735,54.

AMSTERDAM Vanmiddag expireren de optiecontracten. Handelaren verwachten dat de AEX onder de 740-puntengrens zal blijven. Verder was alles rustig, aldus een handelaar die zich duidelijk verveelde. “Dit beeld blijft hetzelfde tot 20 mei, de datum waarop de Fed bijeenkomt. Tot die datum komt de index waarschijnlijk niet boven de 740-punten.”

Akzo Nobel, producent van de pil, had zwaar te lijden onder de negatieve berichten over de pil. De nieuwste generatie van het voorbehoedsmiddel zou toch trombose veroorzaken. De koers zakte sterk met 7 gulden op 258 gulden bij hoge omzetten. Ook vorig jaar had Akzo Nobel last van de pil-affaire. Ook toen doken negatieve berichten op, waardoor de afzet tegenviel en de winstgroei gehinderd werd. Collega DSM, die overigens geen pil produceert, leverde in deze flauwe markt in op 184,50 gulden, een min van 1,50 gulden.

De stemming op het Damrak werd eveneens negatief beïnvloed door de lagere dollar en de lagere obligatiekoersen. Vooral de internationals en andere dollargevoelige fondsen zakten terug. Unilever gaf 2,80 gulden af op 360,20 gulden. Philips liet zes dubbeltjes liggen op 90,20 gulden. KLM noteerde een verlies van twee dubbeltjes op 56,80 gulden. In Ahold werd flink gehandeld. Gisteren stond het concern bovenaan de omzet top-30. Vandaag gingen er anderhalf uur na de opening van de markt 600.000 stuks om op 133,90 gulden, een verlies van vier dubbeltjes. Winstnemingen drukten de koers van automatiseerder Baan met 1,90 gulden op 90,50 gulden. Baan was de afgelopen dagen fors gestegen. De geruchten over een dreigende overname van Randstad door de Amerikaanse collega Manpower waren vanmorgen verdampt. Randstad verloor 3 gulden op 167,50 gulden.

Amusementsconcern Endemol, dat gisteren onderuit ging op tegenvallers in Duitsland, boekte een bescheiden herstel. Het aandeel noteerde een plusje van 0,60 gulden op 50,70 gulden. Enkele weken gelden nog schommelde Endemol duidelijk boven de 60 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York heeft gisteren een stapje terug moeten doen na het krachtige herstel van de voorgaande dagen. De Dow Jones-index, die sinds het weekeinde een winst had geboekt van 288 punten, daalde met 21,27 punten tot 6658,60. Wel was het aantal hoger sluitende fondsen iets groter dan het aantal verliezers. De Dow Jones-index stond een groot deel van de dag in de plus. Dat was te danken aan koersstijgingen op de obligatiemarkt en gunstige bedrijfsresultaten. De meevallende kwartaalcijfers van Digital Equipment trokken de technologiesector omhoog. Aan het eind van de dag zakten de koersen terug door verkopen op basis van computerprogramma's. De omzet kwam uit op een flink totaal van 504 miljoen aandelen.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio eindigde de Nikkei-index 258,73 punten of 1,4 procent hoger op 18.352,14. Termijnaankopen zorgden voor de vaste stemming. De omzet van 565 miljoen aandelen was sinds medio maart niet zo groot.